Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap schiet bevers af: 'In vervolg beter nadenken'

Geplaatst opwoensdag 24 januari 2018 - 6:32

Door ingrijpen van het Waterschap is Limburg een aantal bevers, die schade aanrichten, armer.

Het is de eerste provincie in het land waar de zwaar beschermde diersoort wordt afgeschoten. Har Frenken van het Waterschap Limburg noemt het op L1 Radio 'een trieste zaak'.

Probleembevers
De zogeheten 'probleembevers' brengen de (hoogwater)veiligheid op enkele plaatsen in de provincie in gevaar doordat ze bomen omknagen en wegen ondergraven. Het waterschap probeert in eerste instantie de bevers te vangen en ze te verplaatsen naar een ander gebied. "Eerst proberen we de bevers te ontmoedigen en 'weg te pesten'. Als ze niet in een ander gebied terechtkomen, schieten we ze dood", aldus Frenken.

Schadepost
De bevers, die zo'n vijftien jaar geleden door de autoriteiten zelf werden uitgezet in de provincie, zijn goed voor een grote schadepost van enkele tonnen voor de provincie en het waterschap. Men gaat volgens een zogeheten 'faunaplan' zorgvuldig te werk bij het bestrijden van de beesten.

Beter nadenken
Volgens Frenken gaat het om 'minstens twee en minder dan tien bevers'. De missie, het vangen en doden van één specifieke beverfamilie, is echter nog niet afgerond. Het gaat het waterschap naar eigen zeggen niet in de koude kleren zitten. "We vinden het tragisch dat het, door een gebrek aan natuurlijke vijanden, zo ver heeft moeten komen. De volgende keer moeten we daar beter over nadenken."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen