Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap schiet bevers af: 'In vervolg beter nadenken'

Geplaatst opwoensdag 24 januari 2018 - 6:32

Door ingrijpen van het Waterschap is Limburg een aantal bevers, die schade aanrichten, armer.

Het is de eerste provincie in het land waar de zwaar beschermde diersoort wordt afgeschoten. Har Frenken van het Waterschap Limburg noemt het op L1 Radio 'een trieste zaak'.

Probleembevers
De zogeheten 'probleembevers' brengen de (hoogwater)veiligheid op enkele plaatsen in de provincie in gevaar doordat ze bomen omknagen en wegen ondergraven. Het waterschap probeert in eerste instantie de bevers te vangen en ze te verplaatsen naar een ander gebied. "Eerst proberen we de bevers te ontmoedigen en 'weg te pesten'. Als ze niet in een ander gebied terechtkomen, schieten we ze dood", aldus Frenken.

Schadepost
De bevers, die zo'n vijftien jaar geleden door de autoriteiten zelf werden uitgezet in de provincie, zijn goed voor een grote schadepost van enkele tonnen voor de provincie en het waterschap. Men gaat volgens een zogeheten 'faunaplan' zorgvuldig te werk bij het bestrijden van de beesten.

Beter nadenken
Volgens Frenken gaat het om 'minstens twee en minder dan tien bevers'. De missie, het vangen en doden van één specifieke beverfamilie, is echter nog niet afgerond. Het gaat het waterschap naar eigen zeggen niet in de koude kleren zitten. "We vinden het tragisch dat het, door een gebrek aan natuurlijke vijanden, zo ver heeft moeten komen. De volgende keer moeten we daar beter over nadenken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen