Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: Over paar maanden duidelijkheid dijkverlaging

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 18:41

Het Waterschap Limburg denkt dat over een paar maanden helder is of een verlaging van geplande dijken op vijf plekken langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg erin zit.

Volgens dagelijks bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap is de omgeving daarbij een belangrijke factor en kan de conclusie ook per project verschillen.

Kortere levensduur
Het Waterschap Limburg, de provincie en de gemeenten langs de Maas hebben afgesproken te bekijken of de nieuwe of versterkte dijken in Well, Thorn-Wessem, Venlo-Velden, Nieuw Bergen en Belfeld lager kunnen worden aangelegd dan gepland. Dat zou kunnen door een dijk aan te leggen met een kortere levensduur, van bijvoorbeeld 25 jaar. Daarmee kan ook binnen de huidige wettelijke norm worden gebleven dat dijken zo moeten worden aangelegd dat er een overstromingskans van één keer in de honderd jaar is.

Niet lucratief mee omgaan
Maar over hoeveel lager mogelijk is, lijken de meningen uiteen te lopen. Het Waterschap gaat uit van vijftien tot twintig centimeter. Wethouder Antoon Splinter (CDA) van Bergen wil zich daar niet op vastleggen en sluit ook een verlaging van veertig tot tachtig centimeter bij voorbaat niet uit. Gedeputeerde Carla Brugman vindt dat gewoon serieus moet worden gekeken of dijken lager kunnen. "En dat daar niet lucratief mee wordt omgegaan." Voor haar speelt onder meer mee hoeveel mensen achter een dijk wonen, of ze zijn te evacueren bij hoog water en wat de schadepost dan is.

Waterwet
De drie partijen hebben de Deltacommissaris om advies gevraagd over een eventuele verlaging van de norm. Die kan dan worden gebruikt bij de evaluatie van de huidige waterwet met de één op honderd norm in 2024. De Deltacommissaris geeft namens het Rijk op hoofdlijnen leiding aan de maatregelen tegen hoog water. Maar als zijn conclusie is dat verlaging niet verantwoord is, kan dat betekenen dat verlaagde dijken over 25 jaar alsnog moeten worden verhoogd. En dat kost dan weer extra geld.

Dilemma
Wethouder Johan Lalieu (Lokaal Belang) van Maasgouw spreekt in dat verband van een duivels dilemma. "Dat maakt het zo lastig. Want wat we niet willen is de dijken over 25 jaar weer verhogen", aldus Lalieu. Splinter zegt dat risico wel te willen nemen. "Ik kijk liever 25 jaar tegen een iets te lage dijk aan dan tegen een te hoge", zo verklaart hij. Voor bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg is het van belang goed overleg te hebben met het Rijk over de aanpak. Ook omdat dat die het verreweg grootste deel betaalt. "Maar terugkomen over 25 jaar is altijd kostenverhogend", stelt Teeuwen.

Het nu afgesloten akkoord tussen Waterschap Limburg, provincie en gemeenten langs de Maas is er gekomen na een 'stevig traject', zo maakte gedeputeerde Brugman nog duidelijk. "Daarbij zijn best wat emoties naar boven gekomen, maar iedereen voelt zich goed met wat nu op tafel ligt."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen