Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: Over paar maanden duidelijkheid dijkverlaging

Geplaatst opwoensdag 25 maart 2020 - 18:41

Het Waterschap Limburg denkt dat over een paar maanden helder is of een verlaging van geplande dijken op vijf plekken langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg erin zit.

Volgens dagelijks bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap is de omgeving daarbij een belangrijke factor en kan de conclusie ook per project verschillen.

Kortere levensduur
Het Waterschap Limburg, de provincie en de gemeenten langs de Maas hebben afgesproken te bekijken of de nieuwe of versterkte dijken in Well, Thorn-Wessem, Venlo-Velden, Nieuw Bergen en Belfeld lager kunnen worden aangelegd dan gepland. Dat zou kunnen door een dijk aan te leggen met een kortere levensduur, van bijvoorbeeld 25 jaar. Daarmee kan ook binnen de huidige wettelijke norm worden gebleven dat dijken zo moeten worden aangelegd dat er een overstromingskans van één keer in de honderd jaar is.

Niet lucratief mee omgaan
Maar over hoeveel lager mogelijk is, lijken de meningen uiteen te lopen. Het Waterschap gaat uit van vijftien tot twintig centimeter. Wethouder Antoon Splinter (CDA) van Bergen wil zich daar niet op vastleggen en sluit ook een verlaging van veertig tot tachtig centimeter bij voorbaat niet uit. Gedeputeerde Carla Brugman vindt dat gewoon serieus moet worden gekeken of dijken lager kunnen. "En dat daar niet lucratief mee wordt omgegaan." Voor haar speelt onder meer mee hoeveel mensen achter een dijk wonen, of ze zijn te evacueren bij hoog water en wat de schadepost dan is.

Waterwet
De drie partijen hebben de Deltacommissaris om advies gevraagd over een eventuele verlaging van de norm. Die kan dan worden gebruikt bij de evaluatie van de huidige waterwet met de één op honderd norm in 2024. De Deltacommissaris geeft namens het Rijk op hoofdlijnen leiding aan de maatregelen tegen hoog water. Maar als zijn conclusie is dat verlaging niet verantwoord is, kan dat betekenen dat verlaagde dijken over 25 jaar alsnog moeten worden verhoogd. En dat kost dan weer extra geld.

Dilemma
Wethouder Johan Lalieu (Lokaal Belang) van Maasgouw spreekt in dat verband van een duivels dilemma. "Dat maakt het zo lastig. Want wat we niet willen is de dijken over 25 jaar weer verhogen", aldus Lalieu. Splinter zegt dat risico wel te willen nemen. "Ik kijk liever 25 jaar tegen een iets te lage dijk aan dan tegen een te hoge", zo verklaart hij. Voor bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg is het van belang goed overleg te hebben met het Rijk over de aanpak. Ook omdat dat die het verreweg grootste deel betaalt. "Maar terugkomen over 25 jaar is altijd kostenverhogend", stelt Teeuwen.

Het nu afgesloten akkoord tussen Waterschap Limburg, provincie en gemeenten langs de Maas is er gekomen na een 'stevig traject', zo maakte gedeputeerde Brugman nog duidelijk. "Daarbij zijn best wat emoties naar boven gekomen, maar iedereen voelt zich goed met wat nu op tafel ligt."

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen