Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap neemt maatregelen tegen droogte

Geplaatst opzaterdag 17 juni 2017 - 6:00

Waterschap Limburg bereidt zich voor op droogte, omdat er de laatste tijd relatief weinig regen is gevallen.

Normaal gesproken valt er rond de 700 milliliter regen in deze periode; momenteel is dat slechts 550; een tekort dus van 150 milliliter.

Historisch laag
De grondwaterstand is historisch laag. In Vlaanderen is de aanhoudende droogte inmiddels zo extreem dat de Vlaamse regering inwoners heeft opgeroepen om de tuin niet te sproeien en de auto niet te wassen. Zo ver is het in Limburg nog niet volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck, maar er worden al maatregelen genomen. "Samen met boeren proberen we zoveel mogelijk water vast te houden. We plaatsen stuwen, we vangen water op en proberen dat via beken vast te houden," vertelt Van der Broeck.

Niet sproeien
Daarnaast mogen boeren geen water uit de beken halen om het land te besproeien. "We verwachten de komende tijd geen flinke regenval, dus de situatie wordt steeds ernstiger." Grondwater mag nog wel worden gebruikt, als dat onder zandgronden vandaan komt, zoals in het midden- en noorden van de provincie. Van der Broeck denkt voorlopig niet aan een sproeiverbod voor burgers.

Noodweer 2016
De dijkgraaf memoreert aan de situatie van bijna een jaar geleden. Extreme regenval en noodweer teisterden de provincie. Dat kan dit jaar weer gebeuren, maar daarmee is de droogte niet opgelost. "Een flinke onweersbui is bijvoorbeeld plaatselijk 20 milliliter. Daarmee is het tekort van 150 milliliter niet opgelost. De schade voor boeren is dan ook enorm; dus eigenlijk werkt het averechts."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Oproep: 'Ga zuinig met water om'
Droogte in Limburg begint zijn tol te eisen
Rijkswaterstaat en Waterschap waarschuwen voor regen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen