Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap Limburg maakt zich zorgen om droogte

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 12:29

Het Waterschap Limburg maakt zich grote zorgen over de aanhoudende droogte.

Dat zegt Josette van Wersch van het Waterschap Limburg tegen L1.

Hoosbui
"Als er nu een flinke hoosbui zou vallen, dan slaat de grond gelijk dicht en dan hebben we écht een probleem met wateroverlast", aldus Van Wersch. Het grondwater staat 75 centimeter onder het normale niveau. Volgens Van Wersch is de lage grondwaterstand nog altijd een gevolg van de droogte van vorig jaar. "Dat is ernstig."

Zuinig met drinkwater
Om de stand van het grondwater omhoog te krijgen doet Van Wersch de suggestie om zuiniger om te gaan met drinkwater. "Minder drinkwater gebruiken om bloemen en planten te besproeien, bijvoorbeeld. Korter douchen." Zij noemt de droogte nu een groter probleem dan de wateroverlast als gevolg van flinke hoosbuien tijdens deze droogte.

Agrarische sector
De droogte heeft volgens Van Wersch ook gevolgen voor de agrarische sector. Zo heeft Waterschap Limburg begin juni een onttrekkingsverbod uit beken afgekondigd. "Dat betekent concreet dat er geen water aan beken mag worden onttrokken. Dat kan gevolgen hebben voor de oogstopbrengst."

Van Wersch stelt tot slot dat er op dit moment verder weinig te doen is, om de waterstand omhoog te krijgen. "Hopen dat de buien díe gaan vallen, gedoseerd vallen. Dat we toch meer water in het grondwater krijgen en dat het niet tot wateroverlast leidt."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen