Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap kon hoogwater in Heuvelland lastig voorspellen

Geplaatst opdinsdag 18 januari 2022 - 15:00

Waterschap Limburg had grote moeite om tijdens het hoogwater van half juli precies te voorspellen wat er gebeurde met de waterstanden van de Geul en Gulp in het Heuvelland.

Dat blijkt uit een evaluatie die het waterschap door een extern bureau heeft laten uitvoeren.

Volgens de bevindingen van het instituut voor veiligheids- en crisismanagement was er juist bij de veiligheidsregio's grote behoefte aan exacte voorspellingen. "Welke gebieden lopen wanneer onder? Dit is echter nooit exact met 100 procent zekerheid te voorspellen. Zeker niet voor het regionaal watersysteem in het Heuvelland met haar vele vertakkingen en wisselend landschap."

Meten is weten
Mede daarom kwamen de extreme overstromingen in de omgeving van Valkenburg voor velen als een verrassing. En moesten er op laatste moment duizenden mensen worden geëvacueerd. Ook was de grote vraag of de waterkeringen langs de Maas het wel of niet zouden houden. Iedereen keek daarbij naar de actuele berekeningen van het waterschap. Het rapport zegt daarover: "Daarbij was een dergelijke zware neerslag nooit eerder voorzien en waren er daarom ook geen eerder opgestelde berekeningen van de gevolgen daarvan. Bovendien heeft het waterschap ondanks een uitgebreid meetnet geen volledig beeld van het waterpeil op elke locatie in het gehele watersysteem."

Video L1

Communicatie
Verdere conclusies in de evaluatie zijn onder meer dat het personeel van het waterschap tijdens de crisis een extreem zware inspanning heeft geleverd en dat overdracht en communicatie altijd beter kan. Het waterschap had daarbij te maken met twee veiligheidsregio's, in noord en zuid. De communicatie tijdens de crisis was 'soms een zoektocht'. "Veel partijen speelden een rol en door de GRIP-opschaling waren de veiligheidsregio's formeel in de lead. Maar voor het publiek is het prettig als één organisatie informatie naar buiten brengt."

Bewustwording
Uiteraard zijn er aanbevelingen voor de toekomst. Zo moeten er nieuwe rampenbestrijdingsplannen komen en moet de crisisorganisatie worden versterkt. Verder wordt er gepleit voor meer rampenoefeningen en extra bewustwording bij alle crisisfunctionarissen. En de partijen moeten precies weten wat hun eigen verantwoordelijkheden zijn bij een ramp. Of zoals in het rapport staat: "Onderling liepen de verwachtingen van de verschillende partners bij deze watercrisis over en weer uiteen. De verwachtingen lagen ten aanzien van het waterschap soms hoger dan van het waterschap verwacht kan en mag worden."

Één systeem
Het waterschap wil ook in België en Duitsland meetpunten in de zijrivieren aanleggen. Op dit moment zijn ze afhankelijk van gegevens die ze krijgen van de buurlanden. Met deze nieuwe meetpunten kan het waterschap eerder alarm slaan, mocht het water stijgen. Ook wil het waterschap verandering in de meetpunten in de Maas. Die vallen nu onder Rijkswaterstaat. De zijrivieren die uitmonden in de Maas vallen onder het waterschap. Als die rivieren snel stijgen gaat het peil van de Maas dat ook doen. Omdat tijdens het hoogwater in juli er twee verschillende meetsystemen waren, kon er moeilijk voorspeld worden hoe hoog het water in de Maas ging stijgen. Het waterschap wil daar verandering in en pleit voor één systeem.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen