Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: Kans op botulisme en zware metalen in de Roer

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 16:26

Waterschap Limburg waarschuwt mensen om niet in de Roer te gaan zwemmen, en ook geen huisdieren of vee te laten drinken uit deze zijrivier van de Maas, tussen de Duitse grens bij Vlodrop en Roermond. Volgens het waterschap is er risico op de ernstige ziekte botulisme. Dit als gevolg van de overstromingen twee weken geleden.

In het gebied stinkt het op sommige plaatsen naar rotte vis, doordat een onbekend aantal vissen door het zakken van het waterpeil op het droge terecht is gekomen. Mensen kunnen botulisme oplopen door contact met dode vissen en dode watervogels. Inspecteurs van het waterschap vonden dinsdag al meerdere dode vissen, evenals lage zuurstofgehaltes op meerdere plekken in de Roer.

Zuurstofgebrek
Het water in de Roer is troebel. Dit alles waarschijnlijk als gevolg van de overstromingen, aldus het waterschap. Daardoor zijn veel planten doodgegaan die met het zakken van het water in de rivier terecht kwamen. Ook in de rivier gingen vissen dood door zuurstofgebrek als gevolg van het afbreken van organisch materiaal.

Vervuild
Door de overstromingen is veel troep uit de Roer terechtgekomen in de omliggende beken. Ook is het water verontreinigd door overlopende riolen. Het waterschap vraagt mensen dode vogels, dieren en vissen niet zelf op te ruimen, om besmettingen te voorkomen. Mensen kunnen contact opnemen met het waterschap via het gratis nummer 0800-0341, dat dag en nacht bereikbaar is.

Lees ook: Vrijwilligers ruimen op langs beken en Maas na hoogwater

Zware metalen
Het schap onderzoekt nog of er zware metalen in het water terecht zijn gekomen. Een inspecteur zag dinsdagavond verkleurd water in de Roer. "Dat roept vraagtekens op. Met het water is iets niet helemaal goed", vertelt een woordvoerder. Woensdag zijn er metingen verricht. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten hiervan bekend zijn.

Evacuatie
Als gevolg van de overstromingen moesten de bewoners van 270 huizen in de buurt van de Roer in de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen op 16 juli hun woningen verlaten. Volgens het waterschap heeft water uit de Roer vier dagen lang het Roerdal overstroomd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen