Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: geen geld voor boeren na regenschade

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2015 - 22:06

De ruim veertig Noord- en Midden-Limburgse boeren die vorig jaar samen zo’n twee miljoen euro waterschade claimden bij het Waterschap Peel en Maasvallei, kunnen fluiten naar hun geld.

Het waterschap heeft bijna alle claims bestudeerd, en er nog geen enkele toegekend.

Oogst verrot
Dat blijkt uit een brief aan de gedupeerde boeren die vorig jaar na de natte zomer hun oogst zagen verrotten. Veel claims kwamen uit America en Ysselsteyn en omgeving. Ook uit Midden-Limburg werd schade gemeld in onder meer Baexem en Ospel. De boeren zeggen dat de waterschade het gevolg is van nalatigheid bij het waterschap.

Extreme situatie
Volgens de verzekeraar van het waterschap was er sprake van een extreme situatie, die eens in de honderd jaar voorkomt. Het waterschap is niet op zulke situaties voorbereid, en hoeft dat ook niet te zijn. De schade kan het waterschap daarom niet aangerekend worden, stelt een woordvoerster van Peel en Maasvallei.

Kritisch rapport
Begin dit jaar bleek uit een onderzoek dat het waterschap steken had laten vallen. Zo zou door een technische storing een alarmering niet hebben gewerkt. Ook boeren zelf zijn echter schuld aan de overlast, stelt het rapport. Van de 2500 stuwen in het gebied worden 1400 door boeren beheerd. Een deel daarvan wordt slecht bediend, stellen de onderzoekers.

Staartje
LLTB en het waterschap praten momenteel over het oplossen van deze problemen. Volgens woordvoerder Herman Mertens krijgt het afwijzen van de claims nog wel een staartje. "Ik kan me niet voorstellen dat iedereen zich zomaar bij deze afwijzing neerlegt. Zeker niet met het kritische rapport in het achterhoofd."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Waterschap schatte extreme regenval verkeerd in
Zes meldingen van waterschade door Limburgse boeren
Twintig meldingen van muizenoverlast voor Limburgse boeren
Zomer in zicht, dinsdag 25 graden
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen