Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Waterschap: geen geld voor boeren na regenschade

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2015 - 22:06

De ruim veertig Noord- en Midden-Limburgse boeren die vorig jaar samen zo’n twee miljoen euro waterschade claimden bij het Waterschap Peel en Maasvallei, kunnen fluiten naar hun geld.

Het waterschap heeft bijna alle claims bestudeerd, en er nog geen enkele toegekend.

Oogst verrot
Dat blijkt uit een brief aan de gedupeerde boeren die vorig jaar na de natte zomer hun oogst zagen verrotten. Veel claims kwamen uit America en Ysselsteyn en omgeving. Ook uit Midden-Limburg werd schade gemeld in onder meer Baexem en Ospel. De boeren zeggen dat de waterschade het gevolg is van nalatigheid bij het waterschap.

Extreme situatie
Volgens de verzekeraar van het waterschap was er sprake van een extreme situatie, die eens in de honderd jaar voorkomt. Het waterschap is niet op zulke situaties voorbereid, en hoeft dat ook niet te zijn. De schade kan het waterschap daarom niet aangerekend worden, stelt een woordvoerster van Peel en Maasvallei.

Kritisch rapport
Begin dit jaar bleek uit een onderzoek dat het waterschap steken had laten vallen. Zo zou door een technische storing een alarmering niet hebben gewerkt. Ook boeren zelf zijn echter schuld aan de overlast, stelt het rapport. Van de 2500 stuwen in het gebied worden 1400 door boeren beheerd. Een deel daarvan wordt slecht bediend, stellen de onderzoekers.

Staartje
LLTB en het waterschap praten momenteel over het oplossen van deze problemen. Volgens woordvoerder Herman Mertens krijgt het afwijzen van de claims nog wel een staartje. "Ik kan me niet voorstellen dat iedereen zich zomaar bij deze afwijzing neerlegt. Zeker niet met het kritische rapport in het achterhoofd."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Waterschap schatte extreme regenval verkeerd in
Zes meldingen van waterschade door Limburgse boeren
Twintig meldingen van muizenoverlast voor Limburgse boeren
Zomer in zicht, dinsdag 25 graden
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen