Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Waterschap: 'Droogte kan leiden tot crisissituatie'

Geplaatst opmaandag 2 juli 2018 - 18:29

Als de droogte aanhoudt, kan dit leiden tot een crisissituatie. Dit zegt Har Frenken van Waterschap Limburg.

"We hebben momenteel een neerslagtekort van 155 millimeter op de waterbalans in Limburg. Normaal is dit zestig. Dit gaat waarschijnlijk oplopen tot 200. Als er binnenkort geen neerslag wordt voorspeld, dan kom je toch in een crisissituatie terecht."

Waterpeil
Want als de droogte aanhoudt, kan volgens Frenken het waterpeil in de Maas dusdanig zakken, dat schepen niet meer kunnen varen. Ook is het mogelijk dat de overheid bij aanhoudende droogte beperkingen aan burgers oplegt voor watergebruik.

Maatregelen
Waterschap Limburg neemt momenteel extra maatregelen om te voorkomen dat het waterpeil in beken in Midden- en Noord-Limburg verder zakt. Door het lage waterpeil warmt het water sneller op en dat kan leiden tot vissterfte en de vorming van blauwalgen.

Beken en rivieren
Om dit te voorkomen, geldt er al een
onttrekkingsverbod voor boeren in Midden-Limburg en Noord-Limburg. Dit houdt in dat er geen water uit beken en rivieren mogen worden gebruikt voor het beregenen van akkers en weilanden. Dit verbod wordt vanaf dinsdag uitgebreid naar de Zuid-Limburgse Vlootbeek. De betrokkenen worden ingelicht per brief. Het gaat om enkele akkerbouwers.

Daarnaast wordt er water vanuit de Maas in de Noordervaart gepompt, worden de stuwen in de beken omhoog gezet en wordt er tijdelijk niet gemaaid bij de beken. Met deze maatregelen hoop het Waterschap het water zo lang mogelijk vast te houden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen