Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: 'Droogte kan leiden tot crisissituatie'

Geplaatst opmaandag 2 juli 2018 - 18:29

Als de droogte aanhoudt, kan dit leiden tot een crisissituatie. Dit zegt Har Frenken van Waterschap Limburg.

"We hebben momenteel een neerslagtekort van 155 millimeter op de waterbalans in Limburg. Normaal is dit zestig. Dit gaat waarschijnlijk oplopen tot 200. Als er binnenkort geen neerslag wordt voorspeld, dan kom je toch in een crisissituatie terecht."

Waterpeil
Want als de droogte aanhoudt, kan volgens Frenken het waterpeil in de Maas dusdanig zakken, dat schepen niet meer kunnen varen. Ook is het mogelijk dat de overheid bij aanhoudende droogte beperkingen aan burgers oplegt voor watergebruik.

Maatregelen
Waterschap Limburg neemt momenteel extra maatregelen om te voorkomen dat het waterpeil in beken in Midden- en Noord-Limburg verder zakt. Door het lage waterpeil warmt het water sneller op en dat kan leiden tot vissterfte en de vorming van blauwalgen.

Beken en rivieren
Om dit te voorkomen, geldt er al een
onttrekkingsverbod voor boeren in Midden-Limburg en Noord-Limburg. Dit houdt in dat er geen water uit beken en rivieren mogen worden gebruikt voor het beregenen van akkers en weilanden. Dit verbod wordt vanaf dinsdag uitgebreid naar de Zuid-Limburgse Vlootbeek. De betrokkenen worden ingelicht per brief. Het gaat om enkele akkerbouwers.

Daarnaast wordt er water vanuit de Maas in de Noordervaart gepompt, worden de stuwen in de beken omhoog gezet en wordt er tijdelijk niet gemaaid bij de beken. Met deze maatregelen hoop het Waterschap het water zo lang mogelijk vast te houden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen