Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap: 'Droogte kan leiden tot crisissituatie'

Geplaatst opmaandag 2 juli 2018 - 18:29

Als de droogte aanhoudt, kan dit leiden tot een crisissituatie. Dit zegt Har Frenken van Waterschap Limburg.

"We hebben momenteel een neerslagtekort van 155 millimeter op de waterbalans in Limburg. Normaal is dit zestig. Dit gaat waarschijnlijk oplopen tot 200. Als er binnenkort geen neerslag wordt voorspeld, dan kom je toch in een crisissituatie terecht."

Waterpeil
Want als de droogte aanhoudt, kan volgens Frenken het waterpeil in de Maas dusdanig zakken, dat schepen niet meer kunnen varen. Ook is het mogelijk dat de overheid bij aanhoudende droogte beperkingen aan burgers oplegt voor watergebruik.

Maatregelen
Waterschap Limburg neemt momenteel extra maatregelen om te voorkomen dat het waterpeil in beken in Midden- en Noord-Limburg verder zakt. Door het lage waterpeil warmt het water sneller op en dat kan leiden tot vissterfte en de vorming van blauwalgen.

Beken en rivieren
Om dit te voorkomen, geldt er al een
onttrekkingsverbod voor boeren in Midden-Limburg en Noord-Limburg. Dit houdt in dat er geen water uit beken en rivieren mogen worden gebruikt voor het beregenen van akkers en weilanden. Dit verbod wordt vanaf dinsdag uitgebreid naar de Zuid-Limburgse Vlootbeek. De betrokkenen worden ingelicht per brief. Het gaat om enkele akkerbouwers.

Daarnaast wordt er water vanuit de Maas in de Noordervaart gepompt, worden de stuwen in de beken omhoog gezet en wordt er tijdelijk niet gemaaid bij de beken. Met deze maatregelen hoop het Waterschap het water zo lang mogelijk vast te houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen