Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap blijft flink investeren langs de Maas

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 10:00

Waterschap Limburg is één van de grootste investeerders van alle waterschappen. In de provincie wordt de komende jaren ruim 495 miljoen euro geïnvesteerd in onder andere dijkversterkingen en -verleggingen langs de Maas.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

Investeren
De 21 waterschappen die Nederland kent, denken de komende vier jaar samen 5,8 miljard euro te moeten investeren. Limburg is samen met de waterschappen Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland) en Rivierenland de grootste investeerders. Samen verwachten ze in de periode 2019-2022 ruim 1,5 miljard euro te investeren in waterkeringen.

Eén van de projecten waar Waterschap Limburg in investeert, is de gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum. Hier worden bestaande dijken verhoogd en nieuwe dijktrajecten aangelegd. Daarnaast wordt er extra ruimte gecreëerd voor de Maas. De vernieuwde dijken moeten in 2020 volgens de planning opgeleverd worden.

Inkomsten
De Waterschappen hebben hun inkomsten door heffingen de afgelopen vier jaar met ruim negen procent zien stijgen. De verwachte opbrengsten van de heffingen zijn dit jaar 2,9 miljard euro.

Dit jaar verwacht Waterschap Limburg 65 miljoen euro uit de watersysteemheffing te ontvangen en 75 miljoen uit zuiveringsheffingen.

Tarieven
Het waterschapstarief in Limburg is het op een na laagste van Nederland. De hoogte van de waterschapsheffing verschilt voor woningeigenaren en huurders. Een meerpersoonshuishouden zonder koopwoning betaalt 199,19 euro. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt 273,89 euro. Het waterschapstarief is daarbij nog wel afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen