Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap blijft flink investeren langs de Maas

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 10:00

Waterschap Limburg is één van de grootste investeerders van alle waterschappen. In de provincie wordt de komende jaren ruim 495 miljoen euro geïnvesteerd in onder andere dijkversterkingen en -verleggingen langs de Maas.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

Investeren
De 21 waterschappen die Nederland kent, denken de komende vier jaar samen 5,8 miljard euro te moeten investeren. Limburg is samen met de waterschappen Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland) en Rivierenland de grootste investeerders. Samen verwachten ze in de periode 2019-2022 ruim 1,5 miljard euro te investeren in waterkeringen.

Eén van de projecten waar Waterschap Limburg in investeert, is de gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum. Hier worden bestaande dijken verhoogd en nieuwe dijktrajecten aangelegd. Daarnaast wordt er extra ruimte gecreëerd voor de Maas. De vernieuwde dijken moeten in 2020 volgens de planning opgeleverd worden.

Inkomsten
De Waterschappen hebben hun inkomsten door heffingen de afgelopen vier jaar met ruim negen procent zien stijgen. De verwachte opbrengsten van de heffingen zijn dit jaar 2,9 miljard euro.

Dit jaar verwacht Waterschap Limburg 65 miljoen euro uit de watersysteemheffing te ontvangen en 75 miljoen uit zuiveringsheffingen.

Tarieven
Het waterschapstarief in Limburg is het op een na laagste van Nederland. De hoogte van de waterschapsheffing verschilt voor woningeigenaren en huurders. Een meerpersoonshuishouden zonder koopwoning betaalt 199,19 euro. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt 273,89 euro. Het waterschapstarief is daarbij nog wel afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen