Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschade: welke schade wordt vergoed en welke niet?

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 19:33

Nu het water Limburg weggetrokken is, wordt steeds duidelijker wat de schade is voor particulieren en bedrijven. Voor veel mensen is het nog onduidelijk of alle schade wordt vergoed.

Of een verzekeraar schade uitkeert hangt over het algemeen af van de oorzaak. In Limburg is hevige regen de oorzaak van overstromingen. Die schade wordt vergoed, meldt het Verbond van Verzekeraars op een speciale website. Maar er zijn uitzonderingen.

Maaswater onverzekerd
De grootste uitzondering is schade die is veroorzaakt door Maaswater. In Nederland kun je je niet verzekeren tegen doorbraken van primaire waterkeringen zoals de Maas, Waal, Rijn, IJsselmeer enz. " Schade door overstromingen kan zo groot zijn dat een verzekeraar kan omvallen wanneer dat allemaal betaald moet worden", zo meldt het Verbond van Verzekeraars.

Uitzondering
Een andere uitzondering zijn de ondergelopen gebieden naast het Julianakanaal, zoals Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle. Die zien verzekeraars als lokale overstroming. Het betekent dat de dekking per verzekeraar zal verschillen.

Goede timing
Een dikke maand voor deze ongekende watersnood verruimden de grote verzekeraars Centraal Beheer, Interpolis en FBTO hun voorwaarden bij waterschade. ASR en Ditzo hadden dit al eerder gedaan. Schade door hevige regenval, die dekten de drie Achmea-dochterbedrijven altijd al. Bij een rivier die buiten haar oevers treedt, keerden de maatschappijen voorheen niet uit. Maar juist dat is sinds kort veranderd: schade door kleinere rivieren zoals Geul en De Roer, wordt nu standaard wél gedekt voor particulieren.

Informatie
Er zijn veel vragen onder burgers en ondernemers over welke schade wel of niet wordt vergoed. Verzekeraars en gemeenten organiseren daarvoor informatiebijeenkomsten. Zo is er in Leudal dinsdagavond een schade-expert aanwezig om vragen te beantwoorden van gedupeerden.

Informatie voor ondernemers is onder andere te vinden op website van de rijksoverheid. Hierop is te lezen dat bestaande coronamaatregelen zoals NOW en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) beschikbaar zijn voor getroffen Limburgse ondernemers.

Rampenwet
In Limburg kunnen mensen waarvan de schade niet wordt gedekt door verzekeraars aankloppen bij de overheid. Dat kan omdat Limburg op 15 juli door het kabinet is uitgeroepen tot rampgebied. De Wet tegemoetkoming bij schade (Wts), ofwel de rampenwet, treedt daardoor in werking. Het betekent dat de overheid een deel van de schade voor haar rekening neemt. Dit geldt voor mensen en bedrijven die onderverzekerd zijn of helemaal niet zijn verzekerd. Welk deel de overheid betaalt, is nog onbekend.

Voorstel in parlement
De provincie coördineert samen met de twee veiligheidsregio's het overleg tussen het Rijk, de provincie en gemeenten. Aan tafel zitten ook belangenorganisaties als het MKB, LLTB en de toeristische sector. "Het streven is om in de tweede helft van augustus een voorstel in de Tweede Kamer te hebben," vertelt de woordvoerder van de provincie. In het voorstel komt te staan wat vergoed gaat worden door de overheid.

Geen gelopen race
De schade die is veroorzaakt door het Maaswater wordt dus waarschijnlijk vergoed door de overheid. Maar dat is nog geen gelopen race. Het Verbond: "We gaan er van uit dat mensen een inboedel- en opstalverzekering hebben." Het Verbond weet uit ervaring dat ondernemers zich vaak onderverzekeren. Het Verbond van Verzekeraars hoopt op een "ruimhartige vergoeding van de overheid".

Startblokken
Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo, "staat in de startblokken om in Den Haag met de andere burgemeesters te bepalen waar het rampengeld naar toe moet gaan".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen