Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschade nog niet overal afgehandeld, regeling loopt af

Geplaatst opdonderdag 18 november 2021 - 14:09

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg doet een dringende oproep aan gedupeerden van de overstromingen in juli om gebruik te maken van de Wet Tegemoetkoming schade (Wts).

Dat deed Prevoo door middel van een brief gericht aan de inwoners van Valkenburg.

Direct melden
De Wts loopt op 15 december af. "Ik roep u dringend op om écht gebruik te maken van deze regeling, ook als u denkt dat u deze niet nodig heeft of denkt dat u daar niet voor in aanmerking komt." Prevoo roept op om niet te wachten op de verzekering maar om de schade direct te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de schadeafhandeling regelt. De gemeente krijgt signalen dat gedupeerden nog geen melding bij de RVO hebben gemaakt van waterschade. Om een melding te maken is het niet nodig om te weten of de verzekering iets vergoedt. Er hoeft ook geen specifiek schadebedrag bekend te zijn.

Lees ook: Prevoo pleit voor koppeling hulpfondsen waterschade

Het Verbond van Verzekeraars heeft circa 70 procent van de particuliere schade afgehandeld, bij de zakelijke schade ligt dat percentage op 50 procent. De 30 procent van de particuliere schade die nog niet is afgehandeld, zijn de gedupeerden met grotere schade. De afhandeling is volgens het verbond complex doordat de schade vaak pas maanden na de overstroming duidelijk wordt. Bij veel gedupeerden worden kamers die onder water hebben gestaan nog gedroogd.

Bouwbranche
"Water gaat overal tussen zitten, in de vloeren en meubels. Overal", vertelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. "Ook wordt het moeilijk doordat bouwvakkers en aannemers heel druk zijn. Er is ook een tekort aan bouwmaterialen. We kunnen verder weinig hulp uit de regio verwachten doordat in Duitsland en België ook overstromingen waren, de bouwbranche is daar ook druk."

Er zijn wel problemen bij de zogenoemde beurspolissen. Bij dit soort verzekeringen wordt het risico gedragen door meerdere bedrijven. Dit kunnen ook bedrijven in het buitenland zijn. Deze verzekeringen vergoeden geen waterschade door extreme neerslag of een overstroming. Veel bedrijven kiezen dit soort verzekeringen omdat deze goedkoper zijn dan een landelijke verzekeraar.

Onderhandelingen
Ondernemer Ferry Philippi uit Valkenburg heeft ook een beurspolis. Zijn ijssalon stond in juli volledig onder water. De schade wordt geschat op 1,1 miljoen euro. Philippi zit nog steeds in onderhandeling met zijn verzekeraar. "Ik vind het zelf ook lang duren, maar je hebt daar geen invloed op", zegt Philippi. Hoewel de verzekeraar eerst niet wilde betalen, komen ze nu met een coulance richting de Valkenburgse ondernemer. Philippi kan niet voorspellen wanneer hij denkt zijn schade vergoed te krijgen.

Lees ook: 'We halen alles uit de kast om de schade vergoed te krijgen'

Water weg, schade niet
"Het water is weg maar de schade en gevolgen hiervan nog niet", schrijft burgemeester Prevoo. "Sommigen van u zijn onverzekerd voor deze schade of krijgen een schadevergoeding die niet toereikend is. Dat voelt oneerlijk. Om te voorkomen dat u met (onverzekerde) schade blijft zitten heeft het Rijk hulp toegezegd door geld beschikbaar te stellen om de schade ten gevolge van deze ramp te vergoeden."

Prevoo deed vorige week nog een oproep in de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. De burgemeester riep op om de deadline op 15 december te verplaatsen.

Lees ook: Prevoo: 'Nog geen euro uitgekeerd aan watergedupeerden'

Ramp
De overstroming in Limburg werd door het kabinet verklaard tot ramp. Daarmee trad ook de Wts in werking. De wet is een vangnet voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is. Lees hier welke waterschade het kabinet vergoedt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen