Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschade drie gemeentes telt op tot half miljard

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 19:40

De schade van de wateroverlast in Limburg zorgt in alleen de drie zwaar getroffen gemeentes Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem mogelijk al voor meer dan een half miljard euro aan schade.

Dat volgt uit een optelsom van de afzonderlijke inschattingen van de gemeentes.

Miljoenen
Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg sprak woensdag van 400 miljoen euro schade in zijn gemeente. De schade in buurgemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. En in Gulpen-Wittem wordt uitgegaan van 63 miljoen euro schade.

Geen omzet
De schattingen laten zien dat de schade in verschillende gemeentes ook heel verschillend uitvalt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Meerssen is dat goed te verklaren. In Valkenburg is het centrum met daarin veel ondernemers getroffen. Die hebben door de ramp niet alleen materiƫle schade, maar lopen ook veel omzet mis. In Meerssen zijn relatief minder bedrijven getroffen maar vooral veel particulieren, waardoor het totale schadebedrag daar lager uitkomt.

Lees ook: 400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Campings en landbouwers
"Maar de problematiek achter de voordeur is van vergelijkbaar niveau", benadrukte de zegsman uit Meerssen. Hij wees er daarnaast op dat er in Meerssen ook schade is bij campings, autohandelaren, fruitboeren en andere landbouwers.

Exacter beeld
Andere zwaar getroffen gemeenten konden na navraag nog niet met een schatting van een schadebedrag komen. Verzekeraars lieten eerder op de dag al van zich horen. Ze stelden dat de schade in Limburg in de "honderden miljoen euro's" loopt. Maar het kan volgens het Verbond van Verzekeraars nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de totale verzekerde schade. "Eerst moet het water zakken, mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest", aldus de koepelorganisatie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen