Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterreus: 'Sla die zomervakantie toch een jaartje over'

Geplaatst opzondag 24 mei 2020 - 10:00

In de rubriek ‘Het nieuwe normaal’ komt elke week een Limburger aan het woord over de coronacrisis. In aflevering zes: Ronald Waterreus (49), voormalig doelman van PSV, Glasgow Rangers en het Nederlands elftal, columnist en eigenaar van een bedrijf in keepershandschoenen. ”Ik kan niet begrijpen dat mensen bezig zijn met het plannen van hun zomervakantie.”

"Sinds de corona-uitbraak is mijn leven vooral rustig. We hebben ons thuis vanaf de eerste minuut zo goed en zo kwaad als het ging aan de regels gehouden. Dat betekent dat mijn sociale verkeer in één klap werd ingeperkt. Familie en vrienden zie ik bijna niet, knuffels geven is er ook niet bij. Alles draait stukken langzamer dan voorheen. Maar ik kan niet zeggen dat ik het onprettig vind.”

Dacht jij begin maart ook aan een griepje dat snel zou overwaaien?
"Dat het beperkt zou blijven tot een griepje heb ik nooit gedacht. Ik ben een nieuwsjunk en heb de berichtgeving goed gevolgd. Ik woon in het Brabantse Sint-Michielsgestel, dat is behoorlijk dicht bij de brandhaard. Mijn huis staat vlakbij de kerk. Ik heb in de voorbije weken meer uitvaarten gezien dan in de rest van mijn leven samen. Dat is niet best, hoor."

Ken je mensen die Covid-19 hebben opgelopen?
"In mijn vriendenkring zijn enkele mensen ziek geweest. Behoorlijk ziek. Maar of ze daadwerkelijk Covid-19 onder de leden hadden, betwijfel ik. Er is weinig getest. Een aantal collega’s van mijn vriendin is wel ernstig getroffen door corona. Het zal je dus niet verbazen dat we het virus vanaf het prilste begin serieus hebben genomen."

Ben jij bang voor het virus?
"Nee, en dat is geen stoerdoenerij. Ik houd me zo goed mogelijk aan de voorschriften, doe wat de overheid van me vraagt. Honderd procent zekerheid bestaat niet. Ik ken de doemscenario’s over leeftijdscategorieën buiten de risicogroepen, maar ik laat me niet bang maken.

"Ik woon vlakbij Den Bosch. Ik moet er niet aan denken om volgende week door een druk centrum te lopen om op een terras een wijntje te doen. Dan fiets ik liever naar huis en drink een glas in mijn achtertuin. Ik heb nog wel ergens een flesje staan."

Ronald Waterreus
Foto: ANP

Je snakt niet naar café, bioscoop of theater?
"Ik moet er voorlopig niet aan denken. Dat meen ik oprecht. Als morgen iemand tegen mij zegt: de crisis is voorbij, we kunnen weer doen waar we zin in hebben, duurt het nog wel even voor ik dat soort plekken zal opzoeken. Begrijp me niet verkeerd: ik doe niets liever dan uitgaan met vrienden om te drinken en te eten. Maar de komende tijd liever thuis, op anderhalve meter afstand. We hebben gelukkig een grote tuin."

"Het valt me op dat het luchtverkeer weer op gang komt. Ik heb in mijn volwassen leven veel gevlogen en reis enorm graag, maar dat heb ik uit mijn hoofd gezet. Als ik een vliegtuig zie overkomen, denk ik: daar wil ik voorlopig niet inzitten. Ik kan niet begrijpen dat mensen bezig zijn met het plannen van hun zomervakantie. Ik heb compassie met stellen die drie hoog achter wonen met vier kinderen. Maar dan nog denk ik: jongens, sla toch een jaartje over."

Gaat de versoepeling van de maatregelen te snel?
"Daar kan ik geen oordeel over geven. Ik behoor niet tot de zeventien miljoen virologen, wel tot de zeventien miljoen voetbalanalytici. Ik heb daar geen verstand van. Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom de beleidsmakers niet te goeder trouw beslissingen nemen gebaseerd op de beschikbare kennis. Mijn gevoel zegt dat wij het in Nederland niet slecht doen."

Vorig weekend ging de Bundesliga weer van start, zonder publiek. Heb je je toch vermaakt?
"Laat ik voorop stellen dat het voor mij niet had gehoeven. Ik miste sfeer en beleving, maar de puurheid van het voetbal wordt niet aangetast. Als liefhebber heb ik fel genoten van Borussia Dortmund tegen Schalke. Het was een beladen Kohlenpott-derby en toch heb ik amper duw- en trekpartijen, Schwalbes en gescheld op de scheidsrechter gezien. Het is veel te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar ik was positief verrast. Spelen zonder publiek heeft effect."

"Dat de KNVB pas op 1 september de bal weer wil laten rollen vind ik een goede beslissing. Dat geeft clubs de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe competitie. Ik begrijp de beweegreden voor Bundesliga, Premier League en La Liga wel: het draai allemaal om geld. Zonder tv-gelden dreigen clubs om te vallen. Dat kortetermijndenken is niet zonder risico. Als dit slecht afloopt kunnen we misschien vijf jaar niet voetballen, maar daar denkt niemand over na."

Voetballers klitten op elkaar, maar een samenzijn van drie personen op straat wordt bekeurd met 390 euro per persoon. Wordt er geen verkeerd signaal afgegeven?
"Degenen die hier beslissingen over nemen zijn niet te benijden. Ik heb de indruk dat de overheid en het RIVM appelleren aan onze common sense. Dat onderschrijf ik: met een beetje gezond verstand kom je een heel eind. Ik erger mij enorm aan groepen wielrenners die met zijn twaalven de weg opgaan met de boodschap: krijg maar allemaal… Dat zijn dezelfde mensen die zich niks aantrekken van de maximumsnelheid op de autoweg. Al mogen we straks van 100 kilometer per uur terug naar 130, dan rijden ze nog 160. Ze lappen de regels aan hun laars, want ze zien dit als een samenzwering van de overheid om ons te controleren."

In het najaar is de sportkalender overvol. Is er geen bezinning in de sportwereld?
"
Ik weet niet of er geen bezinning is. Ik denk van wel. Het is makkelijk om van de zijlijn te roepen: flauwekul, waarom moet dat, er zijn belangrijkere dingen in het leven… Allemaal waar, gevoelsmatig heb ik dat ook. Anderzijds: de kijkcijfers van de Bundesliga zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat zegt wel iets, hè? Ik kijk op zaterdagmiddag half vier, behalve als het moet voor mijn werk, nooit naar een wedstrijd op tv. Je moet het van twee kanten bekijken."

"Veel atleten verliezen een jaar. Een jaar op een mensenleven is niet veel, maar wel als je leeft voor topsport. Jumbo-Visma heeft een reële kans op de eindzege in de Tour. Als je die niet rijdt kun je hem ook niet winnen. Het is geen toeval dat Duitsland het land is waar ze als eerste de herstart van topsport voor elkaar krijgen. Ik zag gisteren een toespraak van Angela Merkel over Europa. Daar stáát iemand, die ook zinnige dingen te vertellen heeft. Vergelijk haar eens met die pannenkoek in Amerika. Hoe ik over Rutte denk? Ik ben geen fan van zijn partij, maar ben wel blij dat-ie onze premier is.”

Heeft de mensheid iets verkeerds gedaan?
"Dat zijn van die grote woorden. Je hoort zeggen: we moeten terug naar de basis enzo. Prachtige teksten, maar als er een vaccin wordt gevonden zijn we het allemaal meteen vergeten en gaan we over tot de orde van de dag. Zijn we minder olie gaan verbruiken sinds de oliecrisis? Zijn er significant minder bonussen uitgekeerd sinds de bankencrisis? Er werd schande gesproken over de eerste voetbaltransfer van honderd miljoen euro. Wie vandaag de dag voor tachtig miljoen van club verwisselt is een koopje."

"Als de discussie ongemakkelijk wordt, vallen mensen terug op het kleine groepje ontkenners. We leven in een tijdperk waarin samenzweringstheorieën welig tieren. Waarom? Omdat ze het lastig vinden om na te denken over hun eigen handelen."

Word je door de coronacrisis een beter mens?
"Voor iedereen is ruimte voor verbetering. Ach… ik snap je punt wel. Misschien moeten we in de toekomst langer nadenken. Maar of dat soelaas zal bieden? Ik was met carnaval in New York. Een fenomenale stad – ik heb er een jaar gespeeld – waar ik ontzettend graag kom. Als je ziet hoe zwaar New York is getroffen, dan denk je: dat had voor mij ook anders kunnen aflopen. Betekent dat dat ik niet meer ga? Dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen. Zo werkt het."

"Een fictief voorbeeld: stel dat corona zou verdwijnen indien de hele wereldbevolking haar mobiele telefoons weggooit. Nou, ik kan je verzekeren: dan is er nog steeds corona! Mensen hebben hoogdravende oplossingen totdat ze hun eigen gedrag moeten veranderen. Ik ben ook een type dat moppert dat er bovenmatig wordt gevlogen en toch vlieg ik zelf heel veel. Als ik een goedkoop ticket kan boeken, doe ik het ook."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen