De stroming in de Maas bij Maastricht was zaterdag te sterk voor een boot.
Een passant zag dat het schip onder de spoorbrug geen meter vooruit kwam door de sterke stroming. De schipper heeft vervolgens zijn meerdere erkend in de Maas en besloot daarop aan te meren.
Code geel
Vanwege de hevige regenval in de Ardennen is het waterpeil van de Maas gestegen. Volgens Rijkswaterstaat stroomt er op het piekmoment zo'n 1600 kubieke meter water per seconde door de rivier. Daarom is code geel afgegeven.
Maatregelen
Op verschillende plekken in Limburg worden pompen geplaatst en zijn nooddammen aangelegd. Zo zijn er langs de Maas bij de Hemelbeek in Elsloo pompen geplaatst. Ook bij de visvijver in het Steinse Maasdorp Meers is uit voorzorg een pomp neergezet. In Well en Arcen heeft Waterschap Limburg twee zogenaamde coupures opgebouwd. Dat zijn demontabele afsluitingen in de Maaskades.
Kasteel Steenhuis
Niet alleen het waterpeil van de Maas stijgt. Ook de Roer, de Swalm en de Geul dreigen buiten hun oevers te treden. Zo zijn er bijvoorbeeld bij Kasteel Steenhuis in Vlodrop zandzakken gelegd.
Lees ook: Hevige regenval leidt tot wateroverlast in Noord-Limburg
Preventief wordt een aantal pompen opgesteld. Hier Wessem @WLomgeving @ReinDupont in actie pic.twitter.com/uUQjA9zl5M
— Patrick v/d Broeck (@PatrickvdBroeck) 16 maart 2019
Wees voorzichtig als je de Maas op gaat in Maastricht. Afvoer van 1600 m3/sec. Dus advies als het niet hoeft blijf aan wal. pic.twitter.com/A247CkQlMZ
— Patrick Spronken (@waMstr_West) 16 maart 2019
Fietspaden dicht
Bij het Belgische Meeswijk zijn de fietspaden richting het veerpont tussen de Belgische grensplaats en Berg aan de Maas afgesloten. Het veerpont blijft vooralsnog wel gewoon in de vaart.
Foto's
Het heeft de afgelopen tijd flink geregend en dat leidt op veel plekken in Limburg tot wateroverlast. Op de Facebookpagina van 1Limburg staat een oproep voor foto's van het hoogwater.
L1mburg Centraal
Meer over de wateroverlast in L1mburg Centraal