Overslaan en naar de inhoud gaan

Wateroverlast Limburg is nationale ramp

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 21:46

De situatie in Limburg is een nationale ramp. Dat heeft het kabinet donderdagavond na crisisberaad besloten. "De situatie is rampzalig", zei premier Mark Rutte na afloop van dat overleg.

Het betekent dat een deel van de schade wordt betaald door de rijksoverheid, met geld uit het Nationaal Rampenfonds. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt een signaal te willen afgeven. "Limburg staat niet alleen, ook niet financieel."

Video: L1

Rutte bezoekt vrijdag ook het rampgebied. Hij gaat daar kijken in streken waar "het spannend wordt de komende dagen".

Materiële schade
Het uitroepen van Limburg tot rampgebied betekent dat er een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen. "Dan gaat het vooral over de materiële schade. Maar de komende dagen is er nog emotionele schade. We leven enorm mee met alle bewoners. Het is verschrikkelijk wat hun allemaal overkomt." Rutte zegt onder de indruk te zijn van de verhalen die hij hoort, onder meer van staatssecretaris Van Veldhoven die donderdagmiddag het gebied bezocht.

Veiligheidsregio's
Rutte zegt in nauw contact te staan met de veiligheidsregio's. "De rol van het kabinet is om de veiligheidsregio's te ondersteunen. We staan nauw in contact met elkaar. Ook met België, Duitsland en Luxemburg. Ook daar is er nauw contact mee."

Mijden
De demissionair premier roept op het rampgebied te mijden: "Blijf daar weg. Er is geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoeristen. Zorg dat mensen hun werk goed kunnen doen."

200 jaar
Volgens Van Veldhoven is de verwachte stand van de Maas uniek: "Het hoogste punt wordt hoger dan ie ooit is geweest. Het is een waterstand die één keer in de 200 jaar voorkomt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen