Overslaan en naar de inhoud gaan

Watergebruik afgenomen: 'Gunstigere situatie'

Geplaatst opmaandag 10 augustus 2020 - 11:45

Het waterverbruik in Limburg is enkele procenten afgenomen. "We zitten nu wat minder tegen de maximumcapaciteit aan", zegt Koen Augustijn van Waterleidingmaatschappij Limburg (WML).

WML merkte de afgelopen dagen dat er extreem veel water werd verbruikt en luidde daarom de noodklok.

Watertekort
WML deed zaterdag een dringende oproep aan alle Limburgers om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of zwembaden te vullen. Een groot zwembad in de tuin vraagt 2.500 liter water. Het kost, ter vergelijking, 120 liter om een bad te vullen en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt.

Bij te hoog watergebruik kunnen problemen met de waterlevering ontstaan. Zo kan de druk afnemen en dan komt er minder water uit de kraan. "De situatie ziet er gunstiger uit nu het verbruik is afgenomen", zegt Augustijn.

Lees ook: 'Waterverbruik tijdens coronazomer is extreem'

Volhouden
Of de daling door de oproep komt, kan Augustijn niet met zekerheid zeggen. Het zou ook kunnen komen doordat het op meerdere plekken in Limburg heeft geregend in het weekend, zo licht hij toe. "Als de oproep heeft geleid tot verstandiger watergebruik, dan kan de Limburger zichzelf een compliment geven."

Lees ook: WML: Gebruik zo weinig mogelijk drinkwater

Hij zegt dat de afname voldoende is om deze periode door te komen zonder lagere waterdruk. De oproep blijft wel staan. "Anders komen we alsnog in een kritische zone terecht, zeker met nog een aantal warme dagen in het vooruitzicht. Ook hier geldt: haw pin."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen