Overslaan en naar de inhoud gaan

Watergebruik afgenomen: 'Gunstigere situatie'

Geplaatst opmaandag 10 augustus 2020 - 11:45

Het waterverbruik in Limburg is enkele procenten afgenomen. "We zitten nu wat minder tegen de maximumcapaciteit aan", zegt Koen Augustijn van Waterleidingmaatschappij Limburg (WML).

WML merkte de afgelopen dagen dat er extreem veel water werd verbruikt en luidde daarom de noodklok.

Watertekort
WML deed zaterdag een dringende oproep aan alle Limburgers om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of zwembaden te vullen. Een groot zwembad in de tuin vraagt 2.500 liter water. Het kost, ter vergelijking, 120 liter om een bad te vullen en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt.

Bij te hoog watergebruik kunnen problemen met de waterlevering ontstaan. Zo kan de druk afnemen en dan komt er minder water uit de kraan. "De situatie ziet er gunstiger uit nu het verbruik is afgenomen", zegt Augustijn.

Lees ook: 'Waterverbruik tijdens coronazomer is extreem'

Volhouden
Of de daling door de oproep komt, kan Augustijn niet met zekerheid zeggen. Het zou ook kunnen komen doordat het op meerdere plekken in Limburg heeft geregend in het weekend, zo licht hij toe. "Als de oproep heeft geleid tot verstandiger watergebruik, dan kan de Limburger zichzelf een compliment geven."

Lees ook: WML: Gebruik zo weinig mogelijk drinkwater

Hij zegt dat de afname voldoende is om deze periode door te komen zonder lagere waterdruk. De oproep blijft wel staan. "Anders komen we alsnog in een kritische zone terecht, zeker met nog een aantal warme dagen in het vooruitzicht. Ook hier geldt: haw pin."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen