Overslaan en naar de inhoud gaan

Watergebruik afgenomen: 'Gunstigere situatie'

Geplaatst opmaandag 10 augustus 2020 - 11:45

Het waterverbruik in Limburg is enkele procenten afgenomen. "We zitten nu wat minder tegen de maximumcapaciteit aan", zegt Koen Augustijn van Waterleidingmaatschappij Limburg (WML).

WML merkte de afgelopen dagen dat er extreem veel water werd verbruikt en luidde daarom de noodklok.

Watertekort
WML deed zaterdag een dringende oproep aan alle Limburgers om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of zwembaden te vullen. Een groot zwembad in de tuin vraagt 2.500 liter water. Het kost, ter vergelijking, 120 liter om een bad te vullen en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt.

Bij te hoog watergebruik kunnen problemen met de waterlevering ontstaan. Zo kan de druk afnemen en dan komt er minder water uit de kraan. "De situatie ziet er gunstiger uit nu het verbruik is afgenomen", zegt Augustijn.

Lees ook: 'Waterverbruik tijdens coronazomer is extreem'

Volhouden
Of de daling door de oproep komt, kan Augustijn niet met zekerheid zeggen. Het zou ook kunnen komen doordat het op meerdere plekken in Limburg heeft geregend in het weekend, zo licht hij toe. "Als de oproep heeft geleid tot verstandiger watergebruik, dan kan de Limburger zichzelf een compliment geven."

Lees ook: WML: Gebruik zo weinig mogelijk drinkwater

Hij zegt dat de afname voldoende is om deze periode door te komen zonder lagere waterdruk. De oproep blijft wel staan. "Anders komen we alsnog in een kritische zone terecht, zeker met nog een aantal warme dagen in het vooruitzicht. Ook hier geldt: haw pin."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen