Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterbedrijf: 'Meer duidelijkheid over lozingen in de Maas'

Geplaatst opdonderdag 16 september 2021 - 21:56

De waterkwaliteit van de Maas is de laatste jaren verbeterd, maar lozingen in de rivier in binnen- en buitenland blijven een bedreiging.

Te vaak ontbreken stoffen die een risico voor de bereiding van drinkwater zijn in de lozingsvergunningen. Dat blijkt uit het rapport van de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterbedrijven RIWA-Maas.

Te weinig transparantie
"Er is te weinig transparantie rond lozingsvergunningen", aldus RIWA-directeur Maarten van der Ploeg. En dat kan gevolgen hebben voor het drinkwater. Vooral omdat zeven miljoen mensen in Nederland en Vlaanderen afhankelijk van de waterkwaliteit van deze bron zijn. "Ook hebben we dringend meer inzicht nodig in wat er over de grens in het water terechtkomt, want 90 tot 95 procent van het Nederlandse Maaswater komt uit het buitenland."

Samenwerking
RIWA toetst de waterkwaliteit van de Maas aan de hand van het European River Memorandum, de kwaliteitsstandaard van 170 Europese drinkwaterbedrijven voor rivierwater. De zogenoemde opkomende stoffen zijn een belangrijk aandachtspunt. Voor deze stoffen bestaan nog geen normen, of is de schadelijkheid nog niet vastgesteld. Het gaat vaak om stoffen van industriële herkomst, maar ook om restanten van geneesmiddelen. Om beter grip te krijgen op deze verontreinigingen, pleit RIWA voor meer internationale samenwerking.

Handhaving
In het rapport staat dat dit verbeterd kan worden door uitwisseling van informatie over lozingsvergunningen, leren van elkaars ervaringen om vergunningen aan te scherpen en grensoverschrijdende bronbescherming door strikte handhaving en toezicht. "In het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving is nog veel verbetering mogelijk", zegt Van der Ploeg.

"De milieu-informatie uit de industrie is niet actueel en stoffen die een risico vormen voor de drinkwaterproductie ontbreken vaak in vergunningen. Om de waterkwaliteit van de Maas goed te kunnen bewaken is het essentieel om beter te weten wat in de rivier terecht komt en waar. Dat betekent dat lozingsvergunningen op de rivier actueel, compleet en publiek toegankelijk moeten zijn. Daar worden nu stappen gezet, onder andere door Rijkswaterstaat. Daarmee zijn we er nog niet, er is nog veel te doen om ook inzicht in lozingen op het rioolstelsel te krijgen, wat via de rioolwaterzuiveringen in de Maas terecht komt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen