Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is zoutzuur en wat doet het?

Geplaatst opwoensdag 14 januari 2015 - 15:08

Zoutzuur is een waterige oplossing van het gas waterstofchloride.

Bij aanraken kan het de huid aantasten en brandwonden veroorzaken, ogen en luchtwegen irriteren en als het ingeslikt wordt, tast het de keel en slokdarm aan. De scheikundige benaming is HCl.

Veel gebruikt
Zoutzuur wordt veel en breed gebruikt. Het is onder meer een schoonmaakmiddel. In het laboratorium wordt het gebruikt om de zuurgraad van een oplossing aan te passen. Om leer te looien of staal te zuiveren wordt ook vaak zoutzuur gebruikt.

Biologisch
Zoutzuur heeft ook een biologische rol: maagzuur, dat zoutzuur bevat, zorgt voor het afbreken van voedingsstoffen in de maag. Ieder jaar wordt er zo’n 20 miljoen ton zoutzuur geproduceerd.

Uitgewerkt
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn eventuele nadelige effecten snel uitgewerkt, wanneer mensen maar heel kort in een zoutzuurwolk hebben gestaan.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Liveblog: volg het nieuws over het zoutzuur-ongeluk
Sirene zwaailicht
Automobilist zwaargewond tegen boom in Linne
Tankauto lekt zoutzuur op A73 na botsing
Foto's van ongeluk met zoutzuur-tankwagen
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond