Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wat weet u van Azerbeidzjan?

Geplaatst opmaandag 29 december 2014 - 5:57

Weet u ook zo weinig over Azerbeidzjan? Dan zijn hier zeven feiten, om mee te kunnen praten.

1. Azerbeidzjan heeft 9,6 miljoen inwoners. Het land is met 86.600 vierkante kilometer ruim twee keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Bakoe, met 2,1 miljoen inwoners.

2. In Bakoe worden in juni 2015 de allereerste Europese Spelen gehouden. De Olypische comités van de Europese landen organiseren die. Ze moeten vanaf dan om de vier jaar worden gehouden.

3. Volgens Amnesty International is het met de mensenrechten droevig gesteld in Azerbeidzjan. Wie kritiek heeft op de regering, krijgt vaak te maken met intimidatie, willekeurige arrestatie en oneerlijke processen.

4. Azerbeidzjan won in 2011 het Eurovisie Songfestival. Het duo Ell & Nikki zong het nummer Running scared naar een afgetekende overwinning. Het jaar daarop mocht Azerbeidzjan het Songfestival organiseren. Opnieuw scoorde het land goed met de vierde plaats.

5. Azerbeidzjan is sponsor van Atletico Madrid. De naam van het land prijkt op het shirt. Dat levert Atletico 12 miljoen euro in anderhalf jaar op.

6. Op een stratencircuit in Bakoe zal in 2016 voor het eerst een officiële Formule 1-race worden gehouden, de Grote Prijs van Europa.

7. Pilav van saffraanrijst is het populairste gerecht in Azerbeidzjan. De nationale drank is zwarte thee.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie

Gerelateerde berichten

Provincie mikt op Azerbeidzjan als handelspartner
GroenLinks stoort zich aan banden met Azerbeidzjan
Amnesty: Limburgs geflirt met Azerbeidzjan diep triest
Roda houdt rekening met vertrek Vroomans
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda