Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat u komend seizoen móet zien, volgens de theaters zelf

Geplaatst opzaterdag 18 mei 2019 - 7:30

Liefhebbers van theater kunnen hun hart ophalen: sinds deze week zijn alle programma’s voor komend seizoen in de Limburgse cultuurtempels bekend. 1Limburg vroeg de directeuren en programmeurs welke voorstellingen u wat hen betreft beslist niet mag missen.

Ondanks het aanbod van honderden voorstellingen en concerten in de acht Limburgse theaters, wordt één voorstelling twee keer expliciet genoemd: The Great Gatsby, met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol, door Toneelgroep Maastricht. Een rondje langs de culturele velden, van noord naar zuid.

Schouwburg Venray
"Cultuurminnende collega-directeuren zullen mij er misschien om afschieten, maar ik kijk ontzettend uit naar Frans Bauer", zegt Paul Franssen. Hij is de directeur van Schouwburg Venray en het concert van Bauer staat voor hem absoluut op nummer 1. "Ongelooflijk om te zien hoe zeshonderd mensen zielsgelukkig de zaal verlaten." Iemand die bezoekers ook tot in de ziel weet te raken, is wat Franssen betreft Claudia de Breij. "Ze raakt me diep en ik ben blij dat ze terugkomt naar Venray." Ook kijkt hij uit naar het concert van Wild Romance, de band van wijlen rocker Herman Brood. "Geboekt, omdat we de popcultuur in Venray nieuw leven willen inblazen."

Theater De Maaspoort, Venlo
De nummer 1 van Maarten van Erp, programmeur van Theater De Maaspoort, is SYZYGY is van de Jakop Ahlbom Company. "Zolang de zalen bij Jakop niet overal vol zitten, blijf ik hem op 1 zetten." Volgens Van Erp werken de voorstellingen van Ahlbom verslavend. "Zijn voorstellingen zijn fysiek, heel beeldend en vaak voorzien van fantastische live muziek." Verder verheugd de programmeur zich op het debuut van comedian Kasper van der Laan. "Eens in de zoveel jaar kom je als programmeur een talent tegen dat zijn weerga niet kent. Kasper is zo’n talent." The Children door Het Nationale Theater staat ook in de top 3 van Van Erp. "Ik ben fan van regisseur Eric de Vroedt." Voorstellingen van Het Nationale Theater snijden volgens de Maaspoortprogrammeur altijd hout. "Scherp, actueel en toegankelijk." De voorstelling gaat erover hoe babyboomers omgaan met hun verantwoordelijkheid in het klimaatprobleem.

Foto: Jakop Ahlbom Company

Munttheater Weert
Op 1 heeft Brigitte van Eck, directeur van het Munttheater, Toneelgroep Maastricht staan met The Great Gatsby. "De toneeltekst is van Jibbe Willems. Ik ben een enorme fan van zijn poëtische toneelteksten." Van Eck kijkt uit naar Jeroen van Koningsbrugge, die de rol van Jay Gatsby vertolkt. In haar top 3 staat ook Oogst van het Vlaamse cabaretduo Kommil Foo. De crème de la crème van het Nederlands/Vlaamse cabaret, volgens haar. "De broers Walschaerts weten hun boodschap zó theatraal te verpakken in hun teksten, decor en liedjes, dat je dagen later nóg nadenkt over wat je gezien hebt." Tot slot is Van Eck trots dat ze het Scapino Ballet na jaren weer naar Weert heeft kunnen halen. "Holland & Le Chat Noir is een tweeluik van topchoreograaf Ed Wubbe en neemt het publiek mee naar de Parijse revue en de Gouden Eeuw, met een mix van muziek, dans en variété."

Theaterhotel De Oranjerie, Roermond
De Jakop Ahlbom Company staat in de top drie van Dorien Pollaert, programmeur van De Oranjerie, met de voorstelling Le Bal. "Dit combinatietheater heeft qua theatertechniek de faciliteiten van een grote zaal nodig. Ik vind de voorstelling écht heel bijzonder." Jakob Ahlbom is ook favoriet in Venlo, maar met een andere voorstelling. Een van de leukste producties van het jaar gaat wat Pollaert betreft Showponies 2 van Alex Klaasen zijn. Het meest zin heeft Pollaert zin in het optreden van Memphis Maniacs en Kamerata Zuid. "Een rockband aangevuld met een strijkorkest en ze spelen de hits van onder meer Mozart en Vivaldi."

Schouwburg De Domijnen, Sittard-Geleen
Mikos Pieters, Hoofd Podium bij De Domijnen, kijkt uit naar Limburgse Kerst. "Een samenwerking tussen de Philharmonie Zuid-Nederland en ons huisgezelschap Het Laagland met een familievoorstelling." Verder is hij benieuwd naar Mara, met Bibi Ortjens. "Ik kijk vooral uit naar de tekst. Die is van Sittardenaar Ger Bertholet, alias Zjear Bataille en drie keer in onze schouwburg te zien." Als laatste hoogtepunt noemt Pieters Verhalen uit de oude doos. "Deze voorstelling van en met Patty Brard bevat veel humor, is ontroerend en staat stil bij haar hoogte- en dieptepunten."

Foto: William Rutten

Parkstad Limburg Theaters, Theater Heerlen
Dannij Bol is coördinator programmering bij Parkstad Limburg Theaters. Op 1 in zijn persoonlijke top 3 voor het theater in Heerlen staat Het Nationale Theater met Amadeus. "Groots muziektheater met meer dan zestig artiesten op het podium." Voor de regie van dit toneelstuk van Peter Shaffer, waarvan de verfilming is bekroond met acht Oscars, tekent Venlonaar Theu Boermans. "Het stuk gaat over Mozart als popidool. De rebel, zijn muziek en zijn ondergang." Deze voorstelling staat zeven keer op de planken in Heerlen. Erg benieuwd is Bol naar Breder dan klassiek: een voorstelling van singersongwriter Jonathan Jeremiah en Amsterdam Sinfonietta. Bijzonder en uniek in Nederland is wat hem betreft The Revisor, van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, in een choreografie van Crystal Pite. "Uniek, omdat deze voorstelling alleen in Amsterdam en in Heerlen is te zien." Deze voorstelling is twee keer in Heerlen te bekijken en vindt plaats in het kader van het Euregionale dansfestival Schrit_tmacher.

Parkstad Limburg Theaters, Theater Kerkrade
In Theater Kerkrade heeft coördinator programmering Dannij Bol ontzettend veel zin in Trojan Wars van het Nationale Theater en HNTjong. "Een marathonvoorstelling van maar liefst vijf uur!" De grote oorlogen uit de geschiedenis in relatie tot de wereldconflicten van nu. "Netflix-bingen, maar dan recht voor je neus." Verder raadt hij Stand Up Bass aan: de voorstelling van contrabassist Dominic Seldis. "Bekend als jurylid van Maestro, maar uiteraard ook, omdat hij bassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest is." Net als Brigitte van Eck van het Munttheater in Weert tipt hij The Great Gatsby door Toneelgroep Maastricht met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol. Deze voorstelling is twee keer in Kerkrade te zien.

Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Peter Noten, programmeur van het Theater aan het Vrijthof, verheugt zich op Het Hout, door Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). "Het is een theaterbewerking naar de roman van Jeroen Brouwers." Het toneelstuk schetst het beeld van een Rooms klooster annex jongenspensionaat, waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos zijn gang kan gaan met de leerlingen", licht Noten toe. In zijn top 3 staat ook Repelsteeltje en de blinde prinses van Theater Rotterdam. "Zij hebben naam gemaakt met grote familiespektakels." Hoogtepunt is wat Noten betreft Eva Yerbabuena. "De grand lady van de hedendaagse flamenco." De voorstelling heet Cuentos de Azúcar en is een samenwerking met de Flamenco Biënnale.

Foto: Theater aan het Vrijthof
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen