Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat u komend seizoen móet zien, volgens de theaters zelf

Geplaatst opzaterdag 18 mei 2019 - 7:30

Liefhebbers van theater kunnen hun hart ophalen: sinds deze week zijn alle programma’s voor komend seizoen in de Limburgse cultuurtempels bekend. 1Limburg vroeg de directeuren en programmeurs welke voorstellingen u wat hen betreft beslist niet mag missen.

Ondanks het aanbod van honderden voorstellingen en concerten in de acht Limburgse theaters, wordt één voorstelling twee keer expliciet genoemd: The Great Gatsby, met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol, door Toneelgroep Maastricht. Een rondje langs de culturele velden, van noord naar zuid.

Schouwburg Venray
"Cultuurminnende collega-directeuren zullen mij er misschien om afschieten, maar ik kijk ontzettend uit naar Frans Bauer", zegt Paul Franssen. Hij is de directeur van Schouwburg Venray en het concert van Bauer staat voor hem absoluut op nummer 1. "Ongelooflijk om te zien hoe zeshonderd mensen zielsgelukkig de zaal verlaten." Iemand die bezoekers ook tot in de ziel weet te raken, is wat Franssen betreft Claudia de Breij. "Ze raakt me diep en ik ben blij dat ze terugkomt naar Venray." Ook kijkt hij uit naar het concert van Wild Romance, de band van wijlen rocker Herman Brood. "Geboekt, omdat we de popcultuur in Venray nieuw leven willen inblazen."

Theater De Maaspoort, Venlo
De nummer 1 van Maarten van Erp, programmeur van Theater De Maaspoort, is SYZYGY is van de Jakop Ahlbom Company. "Zolang de zalen bij Jakop niet overal vol zitten, blijf ik hem op 1 zetten." Volgens Van Erp werken de voorstellingen van Ahlbom verslavend. "Zijn voorstellingen zijn fysiek, heel beeldend en vaak voorzien van fantastische live muziek." Verder verheugd de programmeur zich op het debuut van comedian Kasper van der Laan. "Eens in de zoveel jaar kom je als programmeur een talent tegen dat zijn weerga niet kent. Kasper is zo’n talent." The Children door Het Nationale Theater staat ook in de top 3 van Van Erp. "Ik ben fan van regisseur Eric de Vroedt." Voorstellingen van Het Nationale Theater snijden volgens de Maaspoortprogrammeur altijd hout. "Scherp, actueel en toegankelijk." De voorstelling gaat erover hoe babyboomers omgaan met hun verantwoordelijkheid in het klimaatprobleem.

Foto: Jakop Ahlbom Company

Munttheater Weert
Op 1 heeft Brigitte van Eck, directeur van het Munttheater, Toneelgroep Maastricht staan met The Great Gatsby. "De toneeltekst is van Jibbe Willems. Ik ben een enorme fan van zijn poëtische toneelteksten." Van Eck kijkt uit naar Jeroen van Koningsbrugge, die de rol van Jay Gatsby vertolkt. In haar top 3 staat ook Oogst van het Vlaamse cabaretduo Kommil Foo. De crème de la crème van het Nederlands/Vlaamse cabaret, volgens haar. "De broers Walschaerts weten hun boodschap zó theatraal te verpakken in hun teksten, decor en liedjes, dat je dagen later nóg nadenkt over wat je gezien hebt." Tot slot is Van Eck trots dat ze het Scapino Ballet na jaren weer naar Weert heeft kunnen halen. "Holland & Le Chat Noir is een tweeluik van topchoreograaf Ed Wubbe en neemt het publiek mee naar de Parijse revue en de Gouden Eeuw, met een mix van muziek, dans en variété."

Theaterhotel De Oranjerie, Roermond
De Jakop Ahlbom Company staat in de top drie van Dorien Pollaert, programmeur van De Oranjerie, met de voorstelling Le Bal. "Dit combinatietheater heeft qua theatertechniek de faciliteiten van een grote zaal nodig. Ik vind de voorstelling écht heel bijzonder." Jakob Ahlbom is ook favoriet in Venlo, maar met een andere voorstelling. Een van de leukste producties van het jaar gaat wat Pollaert betreft Showponies 2 van Alex Klaasen zijn. Het meest zin heeft Pollaert zin in het optreden van Memphis Maniacs en Kamerata Zuid. "Een rockband aangevuld met een strijkorkest en ze spelen de hits van onder meer Mozart en Vivaldi."

Schouwburg De Domijnen, Sittard-Geleen
Mikos Pieters, Hoofd Podium bij De Domijnen, kijkt uit naar Limburgse Kerst. "Een samenwerking tussen de Philharmonie Zuid-Nederland en ons huisgezelschap Het Laagland met een familievoorstelling." Verder is hij benieuwd naar Mara, met Bibi Ortjens. "Ik kijk vooral uit naar de tekst. Die is van Sittardenaar Ger Bertholet, alias Zjear Bataille en drie keer in onze schouwburg te zien." Als laatste hoogtepunt noemt Pieters Verhalen uit de oude doos. "Deze voorstelling van en met Patty Brard bevat veel humor, is ontroerend en staat stil bij haar hoogte- en dieptepunten."

Foto: William Rutten

Parkstad Limburg Theaters, Theater Heerlen
Dannij Bol is coördinator programmering bij Parkstad Limburg Theaters. Op 1 in zijn persoonlijke top 3 voor het theater in Heerlen staat Het Nationale Theater met Amadeus. "Groots muziektheater met meer dan zestig artiesten op het podium." Voor de regie van dit toneelstuk van Peter Shaffer, waarvan de verfilming is bekroond met acht Oscars, tekent Venlonaar Theu Boermans. "Het stuk gaat over Mozart als popidool. De rebel, zijn muziek en zijn ondergang." Deze voorstelling staat zeven keer op de planken in Heerlen. Erg benieuwd is Bol naar Breder dan klassiek: een voorstelling van singersongwriter Jonathan Jeremiah en Amsterdam Sinfonietta. Bijzonder en uniek in Nederland is wat hem betreft The Revisor, van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, in een choreografie van Crystal Pite. "Uniek, omdat deze voorstelling alleen in Amsterdam en in Heerlen is te zien." Deze voorstelling is twee keer in Heerlen te bekijken en vindt plaats in het kader van het Euregionale dansfestival Schrit_tmacher.

Parkstad Limburg Theaters, Theater Kerkrade
In Theater Kerkrade heeft coördinator programmering Dannij Bol ontzettend veel zin in Trojan Wars van het Nationale Theater en HNTjong. "Een marathonvoorstelling van maar liefst vijf uur!" De grote oorlogen uit de geschiedenis in relatie tot de wereldconflicten van nu. "Netflix-bingen, maar dan recht voor je neus." Verder raadt hij Stand Up Bass aan: de voorstelling van contrabassist Dominic Seldis. "Bekend als jurylid van Maestro, maar uiteraard ook, omdat hij bassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest is." Net als Brigitte van Eck van het Munttheater in Weert tipt hij The Great Gatsby door Toneelgroep Maastricht met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol. Deze voorstelling is twee keer in Kerkrade te zien.

Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Peter Noten, programmeur van het Theater aan het Vrijthof, verheugt zich op Het Hout, door Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). "Het is een theaterbewerking naar de roman van Jeroen Brouwers." Het toneelstuk schetst het beeld van een Rooms klooster annex jongenspensionaat, waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos zijn gang kan gaan met de leerlingen", licht Noten toe. In zijn top 3 staat ook Repelsteeltje en de blinde prinses van Theater Rotterdam. "Zij hebben naam gemaakt met grote familiespektakels." Hoogtepunt is wat Noten betreft Eva Yerbabuena. "De grand lady van de hedendaagse flamenco." De voorstelling heet Cuentos de Azúcar en is een samenwerking met de Flamenco Biënnale.

Foto: Theater aan het Vrijthof
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen