Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wat speelt er bij de Statenverkiezingen? Vijf vragen

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 6:00

Woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor een nieuw Limburgs Parlement. De stemgerechtigde Limburgers kiezen dan 47 statenleden.

Maar de verkiezingen zijn ook landelijk van groot belang. Daarbij is de hamvraag of de vier partijen van het kabinet Rutte-3 hun meerderheid behouden in de Eerste Kamer. Op 27 mei kiezen alle dertien nieuwe provinciale staten namelijk een nieuwe senaat.

-1- Hoeveel partijen doen er mee?
Dat zijn er d
ertien. Daarvan hebben er tien nu ook zitting in het Limburgs Parlement. In volgorde van grootte zijn dat: CDA, PVV, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Twee partijen doen voor het eerst mee, namelijk DENK en Forum voor Democratie. De ChristenUnie deed in 2015 ook niet mee, maar probeerde het in 2007 en 2011 wel. Toen wist de partij geen zetel te behalen.

-2- Zijn er veel nieuwe gezichten bij de lijsttrekkers?
Bij de coalitiepartijen heeft alleen de VVD een niet-gedeputeerde of Statenlid als lijsttrekker. Oud-Tweede Kamerlid Karin Straus uit Roermond trekt de lijst, vóór gedeputeerde Joost van den Akker. Bij het CDA (Ger Koopmans), D66 (Hans Teunissen) en PvdA (Eric Geurts) zijn de zittende gedeputeerden lijsttrekker. De grootste oppositiepartij PVV heeft fractievoorzitter Robert Housmans als kopman.

Bij de linkse oppositie staan twee nieuwe gezichten op de eerste plaats. Marc van Caldenberg uit Landgraaf is lijsttrekker bij de SP. Hij zit pas sinds half juni 2018 in het Limburgs Parlement, na een scheuring binnen de partij. Vijf van de acht statenleden stapten eind april 2018 op, samen met gedeputeerde Daan Prevoo. Van Caldenberg was vervolgens één van de nieuwkomers.

Lees ook: Portefeuilles opgestapte SP-gedeputeerden verdeeld

Bij GroenLinks is Pepijn Baneke lijsttrekker. Hij is oud-wethouder van Mook en Middelaar. De Partij voor de Dieren heeft met fractievoorzitter Pascale Plusquin gekozen voor een vaste waarde, net als Lokaal-Limburg met fractievoorzitter Raimond Franssen. 50Plus heeft met Anne Marie Fischer een andere lijsttrekker dan vier jaar geleden. Zij is voormalig gemeenteraadslid in Kerkrade.

Forum voor Democratie heeft met Ruud Burlet een politiek onbeschreven blad als lijsttrekker. DENK heeft met Selami Coskun een (meer) ervaren politicus op de eerste plaats. Coskun is gemeenteraadslid in Roermond voor DENK, vanaf 2014 zat hij voor de PvdA in de raad. Eind 2016 stapte hij uit de partij.

Bij de ChristenUnie is Francis van der Mooren lijsttrekker. Van de 11 lijsttrekkers zijn er dus vier vrouw.

-3- Met welke onderwerpen houdt de provincie zich bezig?
Dat is een hele reeks. Zo gaat de provincie over ruimtelijke ordening. Waar mogen nog woningen gebouwd worden of bedrijventerreinen aangelegd. Een ander belangrijk onderwerp is het openbaar vervoer. De provincie heeft in Limburg tot en met 2031 de OV-concessie voor het busvervoer en de regionale treinverbindingen gegund aan Arriva. Ook het beheer en onderhoud van provinciale wegen is een zaak van de provincie.

De provincie gaat verder over het landbouwbeleid. Bijvoorbeeld over een geitenstop of over het al dan niet inkrimpen van de veestapel. Ook voert ze een actief beleid om de regionale economie te stimuleren. Zo heeft de provincie veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de vier campussen in Sittard-Geleen, Venlo, Maastricht en Heerlen.

Andere taken van de provincie zijn toezicht op het naleven van milieuregels, beheer en aanleg van natuur en toezicht op de financiën van gemeenten. Verder voert de provincie een eigen beleid op het gebied van toerisme en recreatie, duurzaamheid en klimaat en cultuur. Zo geeft ze een kleine 35 miljoen euro uit aan cultuursubsidies en aan de exploitatie van de drie Limburgse musea.

Bijzonder voor Limburg is de sociale agenda. Die is bedoeld om de gezondheid te verbeteren en om mensen aan het werk te helpen. Ook kent de provincie Limburg als enige in het land een subsidie-regeling voor 31 maatschappelijke organisaties zoals Jong Nederland, ouderenbond KBO, vrouwenbeweging Zij-Actief en COC Limburg. Die krijgen samen ruim 3 miljoen euro per jaar.

-4- Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s?
De uitvoering van het klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Het huidige provinciebestuur van CDA, VVD, D66 en PvdA pleit voor een aanpak die 'realistisch en betaalbaar' is en die op draagvlak kan rekenen.

Van een eventuele CO2-heffing voor bedrijven is het ook niet erg gecharmeerd omdat daardoor internationale bedrijven de provincie wel eens zouden kunnen verlaten. En dan met name die op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen. Maar andere partijen zoals GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat de provincie veel meer ambitie moet tonen en niet teveel op de rem moet staan. Een andere vraag is waar windmolens moeten komen en of er zonneweides moeten komen op landbouwgrond.

Een verkiezingsonderwerp is zeker Maastricht Aachen Airport. Mag het vliegveld verder groeien en zo ja onder welke voorwaarden, is de vraag die elke partij op zijn eigen manier beantwoordt. Ook over de toekomst van de landbouw wordt verschillend gedacht. Is het tijd dat ook in Limburg de veestapel kleiner wordt of juist niet? Of gaat het vooral om met name winst voor milieu en dieren en niet om aantallen dieren?

Verder wordt verschillend gedacht over de noodzaak en wenselijkheid van het al dan niet actief aantrekken van arbeidsmigranten om de Limburgse economie draaiende te houden, met dito fatsoenlijke huisvesting. Of moet veel meer de nadruk worden gelegd op het aan het werk helpen van Limburgse (langdurig) werklozen?

Ook het openbaar vervoer staat hoog op de politieke agenda. Wat met de problemen op de Maaslijn? En moet er gratis OV komen voor bijvoorbeeld minima, 65-plussers of toeristen in het Heuvelland?

-5- Hoe staan de partijen ervoor in de peilingen?
In vergelijking met de peilingen voor de provinciale statenverkiezingen van 2015 staan CDA, SP en D66 landelijk gezien op verlies. Winst wordt er vooral voorspeld voor GroenLinks en in mindere mate voor PVV en Partij voor de Dieren. Van de partijen die voor het eerst meedoen, staat Forum voor Democratie er erg goed voor en ook DENK staat op winst.

Maar in Limburg wordt altijd deels anders gestemd dan landelijk. CDA, PVV en SP scoren in onze provincie ruim boven het landelijk gemiddelde. VVD, D66, PvdA en GroenLinks zitten daar onder

Op basis van een vergelijking van de huidige landelijke peilingen en de 'Limburgse' factor zou het zomaar kunnen zijn dat de PVV weer de grootste wordt in Limburg, net als bij de provinciale statenverkiezingen van 2011. Het CDA zou dan de tweede partij worden, de VVD de derde. In dat geval mag de PVV ook het voortouw nemen bij de coalitie-onderhandelingen

Maar er blijft natuurlijk toch nog een aantal onzekere factoren. Het verloop van de landelijke campagnes heeft natuurlijk ook zijn weerslag in Limburg. Verder is het de vraag hoe succesvol de traditioneel regionaal gerichte CDA-campagne is, met veel lokaal bekende kandidaten verdeeld over twee kieslijsten. Eentje voor Zuid-Limburg en eentje Noord-en Midden-Limburg.

FvD
Ook is het de vraag hoe sterk het Forum voor Democratie wordt in Limburg. Die partij voert feitelijk alleen een landelijke campagne tegen het kabinet Rutte III en gericht op de Eerste Kamer, met Thierry Baudet in de hoofdrol. Lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen wordt totaal niet geprofileerd als eerste man in de provincie. De partij doet ook niet mee aan provinciale debatten.

Verder heeft ze in Limburg ook geen bekende mensen op de lijst staan, met uitzondering van lijstduwer, Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema uit Maastricht. Maar die gaat in ieder geval niet in het Limburgs Parlement zitten. Bovendien zijn de 14 kandidaten grotendeels afkomstig uit Zuid-Limburg waarvan zes uit Maastricht. Lijsttrekker Burlet rekent in ieder geval op vier tot vijf van de 47 zetels.

Ruzie-SP
Bij de SP is de vraag of de partij last heeft van de ruzies en scheuringen van vorig jaar. Eerst stapten eind april vijf van de acht statenleden uit de partij en legde gedeputeerde Daan Prevoo zijn functie neer. In de maanden daarna volgden afsplitsingen in Venray, Weert en Maastricht. Van de andere kant kan de partij zich provinciaal weer manifesteren als harde oppositiepartij, nadat ze eind september uit het provinciebestuur stapte.

Lijsttrekker Marc van Caldenberg vertrouwt erop dat de SP de acht zetels van 2015 weet te behouden, met als verkiezingsslogan 'Breek de arrogantie van de macht'.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen