Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat moet je weten over de motorbendes in Limburg?

Geplaatst opdonderdag 17 november 2016 - 16:17

Sinds enige tijd is het in Nederland bijzonder onrustig in de wereld van de Outlaw Motorcycle Gangs, zoals politie en justitie ze noemen. De strijd speelt zich ook af in Limburg.

Eind mei 2015, na een periode van groeiende onrust, grepen politie en justitie in Limburg in. In een grootschalige actie, met tientallen invallen en doorzoekingen, werden 20 mensen gearresteerd, 14 van hen zijn lid van de Bandidos. Bij de actie werden grote hoeveelheden wapens gevonden. Onder meer een aantal raketwerpers en een flink aantal automatische wapens.

Maar wie zijn de hoofdrolspelers en wat weten we van ze? Jarenlang hadden de Hells Angels de alleenheerschappij in Nederland. De enige andere in Nederland actieve grote OMG (Outlaw Motorcycle Gang) was Satudarah. De twee clubs waren goed bevriend.

Hells Angels vermoord
In 2004 werden drie Hells Angels Nomads in Oirsbeek door hun clubgenoten vermoord. Het in Oirsbeek gevestigde Hells Angels 'chapter' of afdeling werd opgeheven. Daarna bleef het lang rustig in Limburg, maar een aantal zaken heeft de rust verstoord:

 • Het einde van de vriendschap tussen Satudarah en Hells Angels.
 • De oprichting en snelle groei van No Surrender.
 • De vestiging van de Bandidos in Nederland. Waarbij enkele voormalige Hells Angels Nomads een rol spelen.
 • De schijnbare vriendschap tussen Bandidos en Satudarah.
Foto: ANP

Limburgse OMG's
Dit zijn voor zover bekend de op dit moment in Limburg actieve clubs, die door politie en justitie in officiële rapporten worden omschreven als Outlaw Motorcycle Gangs:

Animals MC
Bandidos MC
Hells Angels MC
No Surrender MC
Satudarah MC

Limburg
Onze provincie is om twee redenen interessant als vestigingsplaats voor OMG's:

 • Grensligging. Dat is handig voor criminele praktijken, en omdat buitenlandse clubgenoten in Duitsland en België vlakbij zijn.
 • Door het wegvallen van de Hells Angels Nomads is in Limburg een machtsvacuüm ontstaan.
Foto: Archief L1

Plaatsen
Waar zitten de Limburgse OMG's, of waar willen ze zich vestigen? Dit is de stand van zaken in november 2016:

 • De Hells Angels hebben volgens hun eigen site twee Limburgse chapters: 'South East' (Midden-Limburg) en 'Limburg' (regio Parkstad).
 • De Bandidos richten zich op de Westelijke Mijnstreek. Ze zijn actief in de gemeentes Sittard-Geleen en Echt-Susteren. Hun clubhuis in Schinnen (Oirsbeek) is gesloten.
 • Satudarah heeft volgens de eigen site vier chapters in Limburg: 'South Clan' (Midden-Limburg), 'Stateline' (Maastricht) en 'Geleen'. Een vierde die pas sinds kort aan het licht is gekomen is 'Eastborder' in Heerlen.
 • No Surrender heeft één chapter in Limburg, in Geleen, met Albanese leden onder de naam 'Shqiponjat'. Vorig jaar was er ook een chapter in Venlo met Lau Geeraets als beoogd president. Dat werd opgeheven, nadat duidelijk werd dat Geeraets wel degelijk iets te maken had met de Venrayse moordzaak.
 • In Roermond hebben de Animals een vestiging.

Macht
Wat willen ze volgens politie en justitie? Dat antwoord is eenvoudig: alleenheerschappij. Ze vissen allemaal in dezelfde vijver. Volgens politie en justitie zijn drugs- en wapenhandel, afpersing en vrouwenhandel de voornaamste bronnen van inkomsten. Concurrentie kost geld.

Foto: ANP/EPA

Zelfbeeld
De OMG's hebben in hun bestaan een behoorlijke reputatie opgebouwd. Maar w
at zeggen ze over zichzelf? 'Bij ons gaat het om vriendschap, motorrijden, vrijheid en feestvieren. We zijn geen lieverdjes, maar ook geen criminelen. Wij zetten ons af tegen het saaie burgermansbestaan.'

Organisatie
Hoe zitten die organisaties in elkaar? Dit staat nergens geschreven, maar volgens infiltranten moeten leden hoge maandelijkse bijdragen betalen. Hoe ze dat geld bij elkaar krijgen, mogen ze zelf weten.

De structuur is militaristisch, met allerlei regeltjes, officieren, onder-officieren en soldaten. Het belangrijkste lid van een chapter is de 'president', een soort voorzitter van die afdeling.

Aspirant-leden worden 'prospects' genoemd. Daaronder heb je nog de "hangarounds”. Dat zijn mensen die geen lid zijn van de club, maar de organisatie wel steunen. Vaak door het verrichten van klusjes in het clubhuis, bier tappen, poetsen etc. Meestal in de hoop prospect en uiteindelijk volwaardig lid te worden.

Foto: ANP

Emblemen
Volwaardige leden dragen op hun rug de zogeheten 'three piece patch'. Met aan de bovenkant de naam van de club, in het midden het logo en aan de onderkant de locatie. Als ze geen vaste plek hebben, staat daar bij veel clubs 'Nomads.' In sommige gevallen wordt de locatie in algemenere termen omschreven, dan staat er bijvoorbeeld 'Holland' of 'Germany'.

Verbod
Justitie, politie en ook veel burgemeesters willen motorclubs verbieden. Het Openbaar Ministerie heeft in november 2016 een verzoek gedaan bij de bestuursrechter om motorclub Bandidos te laten verbieden. Een eerdere poging voor een verbod van de Hells Angels mislukte. Justitie moet nu bewijzen dat de hele organisatie een crimineel doel heeft en dat er samengewerkt wordt door leden. Individuele leden die in de fout gaan, doen dat volgens de club altijd op eigen houtje.

Buitenland
In Duitsland vinden ze dat als veel leden van een club zich crimineel gedragen, je die club als crimineel mag bestempelen. Daarnaast is het in Duitsland zo, dat de minister mag besluiten een club te verbieden. Daar hebben ze dat ooit zo geregeld, om neo-nazi-organisaties makkelijker aan te kunnen pakken. In Nederland ligt die beslissing bij de bestuursrechter.

Foto: ANP

Strijd
Tussen de motorbendes onderling zijn er soms allianties, maar is er ook veel haat en nijd. Wie heeft ruzie met wie?

 • Satudarah was innig bevriend met de Hells Angels, maar schurkt nu tegen de Bandidos aan.
 • De Bandidos en de Hells Angels zijn gezworen vijanden. De Hells Angels zouden hebben aangekondigd er alles aan te doen om te voorkomen dat de Bandidos zich permanent in Nederland vestigen.
 • No Surrender lijkt zich afzijdig te houden.

Overleg
Vroeger spraken de motorclubs in Nederland regelmatig met elkaar in de zogeheten Raad van Acht. Die bestond uit vertegenwoordigers van de Hells Angels en Satudarah en zes kleinere clubs. Maar er ontstond onenigheid en in 2011 was Satudarah geen lid meer van die Raad. Waarbij het niet duidelijk is of Satudarah er zelf uit stapte, of er uit werd gezet. In 2013 werd de Raad van Acht helemaal opgeheven.

In 2015 werd bekend dat vanwege de onrust toch weer gesproken wordt over de oprichting van zo'n overlegorgaan. Daar zou ook No Surrender bij betrokken worden. Het is niet duidelijk of de Bandidos mogen meepraten.

Blijft het hierbij? Misschien. Maar misschien ook niet. In Belgisch-Limburg zijn de Outlaws actief. Dat is wereldwijd ook één van de grotere clubs. En ook dat zijn gezworen vijanden van vooral de Hells Angels, maar ook van de Bandidos. In 2011 vielen in Maasmechelen drie doden bij een treffen tussen Outlaws en Hells Angels. Een Hells Angel werd veroordeeld tot 30 jaar cel.

Foto: ANP

Steun
Hoe zit het met de zogeheten supportclubs? Dat zijn motorclubs die qua uiterlijk en structuur sterk lijken op de OMG-clubs en die ook steunen, maar er niet officieel aan verbonden zijn. In het beste geval is het een kwestie van samen rijden en samen feesten, in het ergste geval gaat het om het verrichten van hand- en spandiensten voor de 'grote' club.

Red Devils
De Red Devils zijn bijvoorbeeld een supportclub van de Hells Angels. Vandaar ook dat Red Devils betrokken waren bij de vechtpartij met Bandidos begin mei 2015 in Sittard. De Red Devils hebben volgens hun site elf volwaardige chapters in Nederland, plus twee chapters met de kwalificatie 'prospect'.

Chicanos
Ook de Bandidos beschikken over een supportclub. Dat zijn de Chicanos. Die hebben zich naar eigen zeggen in Sittard gevestigd, hun eerste afdeling in Nederland.

Als een 'grote' club wil groeien, gebeurt het vaak dat een afdeling van zo'n supportclub wordt gepromoveerd tot officieel chapter. Er zijn ook gevallen bekend waarbij clubs werden gedwongen zich op te heffen en hun clubhuis af te staan aan de 'grote' club.

Foto: ANP

Foto: De later vermoorde Nomads-president Paul de Vries (rechts), hier in betere tijden

Het eind van de Nomads
R
uim tien jaar geleden waren de Hells Angels uit Oirsbeek oppermachtig in Limburg. Waardoor is hun hegemonie nu voorbij?

Moord
Drie leden werden in 2004 door hun clubgenoten vermoord. Daarna begon een grote rechtszaak en werd het chapter opgeheven. Aanvankelijk kwamen er veroordelingen tot flinke gevangenisstraffen, maar in hoger beroep kwamen de rechters tot de conclusie dat niet te bewijzen viel wie de moorden gepleegd had. Iedereen straffen was volgens de rechters geen optie, want dan straf je ook onschuldigen. Eén van de tien verdachten was huidig Bandidospresident Harrie Ramakers.

Oud-leden
Prominent Nomads-lid Jack Schumans stierf in 2008, Pé Schumans stierf in 2011, in beide gevallen een natuurlijke dood. Harrie Ramakers dook aanvankelijk op bij No Surrender in Limburg, later werd hij 'president' van de Bandidos in de Westelijke Mijnstreek. Een andere voormalige Nomad, Marco Hegger, is betrokken bij BMC ('Behoud Motorfiets Cultuur') in Oirsbeek. Daar werden bij de grote politieactie van mei 2015 allerlei Bandidos-spullen in beslag genomen.

De Hells Angels Nomads in 2005 tijdens hun rechtszaak over de driedubbele moord.
Illlustratie: ANP

Illustratie: De Nomads tijdens hun rechtszitting over de driedubbele moord

De laatste ontwikkelingen rond de motorbendes in Limburg zijn te lezen in het 1Limburg-dossier Motorbendes

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastricht, Aken en Luik gaan overleggen over veiligheid
Geen extra politie Limburg om motorbendes aan te pakken
Xtc-lab ontdekt in Geleen bij actie tegen motorclubs
Justitie oerend hard achter motorbendes aan
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen