Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wat ik heb gezien in die kampen is onacceptabel'

Geplaatst opzondag 13 maart 2016 - 16:53

De Brunssumse delegatie die afgelopen week vluchtelingenlocaties in Libanon heeft bezocht, pleit voor betere opvang in de regio.

Burgemeester Luc Winants zei zondag in het L1-radioprogramma De Stemming dat versterking van de noodhulp de enige oplossing is om te voorkomen dat vluchtelingen hun heil zoeken in Europa.

Ellende
"Die oorlogsvluchtelingen zijn aangewezen op hulporganisaties als Cordaid. Maar slechts vijftig procent van het drinkwater, medicijnen en voedsel komt aan op de plaats van bestemming. Dat leidt tot ellende en dan slaan de vluchtelingen vanzelfsprekend verder op de vlucht. De opvang in de buurlanden van Syrië moet vele malen sterker. Niet vandaag maar morgen."

Onacceptabel
'Kritische' burger Jean Janssen: "Wat ik heb gezien in die kampen is onacceptabel. En je hoort de meest schrijnende verhalen. Ik kan niet geloven dat de politiek daar de ogen voor sluit. Je kunt geen anderhalf miljoen vluchtelingen hier naartoe halen. Ze moeten dáár geholpen worden, dan komen ze ook niet op de gedachte om naar Europa te komen." Luc Winants: "Anders verliest Syrië een complete generatie. Dat is heel bedreigend voor een stabiele toekomst van het Midden-Oosten."

Geschrokken
Ook de Brunssumse Wendy Bedet is geschrokken van de situatie in de Libanese vluchtelingenkampen. “In de Beka-vallei zijn 1500 kampjes vol tentjes van zeildoek, in de modder, zonder behoorlijke sanitaire voorzieningen. Er zijn ontzettend veel kinderen, die de hele dag door de klei kruipen. Ik sprak een 32-jarige moeder met vijf kinderen. Ze zag geen enkel toekomstperspectief. Toen liepen de koude rillingen over mijn rug.”

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Praten over positieve kanten van vluchtelingencrisis
Éen oplossing voor vluchtelingenprobleem onmogelijk
'Duitse omroep moest positief berichten over vluchtelingen'
Burgemeester Penn wil minder regels uit Den Haag
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen