Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wat is het doel van de pensioenacties? Vier vragen

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 6:00

Duizenden Limburgse werknemers doen maandag mee aan de pensioenactie van de gezamenlijke vakbonden.

Chauffeurs, machinisten en conducteurs in het openbaar vervoer, bouwvakkers, metaalwerkers, medewerkers van sociale werkplaatsen, schoonmakers, politieagenten en veel meer. Maar wat willen ze eigenlijk?

-1- Pensioenleeftijd mag niet verder omhoog
In november mislukten de gesprekken tussen de vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid over een nieuw pensioen. Een van de redenen waarom de gesprekken klapten was de pensioengerechtigde leeftijd. Om het pensioen betaalbaar te houden wil het kabinet de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar. De bonden zijn daar fel tegen.

Vooral mensen in zware beroepen, denk aan bouwvakkers, lassers maar ook buschauffeurs en politieagenten, kunnen niet tot hun 67ste werken. Daarom willen de bonden dat mensen met 66 jaar kunnen stoppen. De overheid wil dit niet omdat deze maatregel veel te duur is. Daarnaast zijn de mensen hard nodig omdat het aantal jongeren fors afneemt. Daardoor ontstaat er een tekort aan werknemers.

-2- Boete voor eerder stoppen met werken moet van tafel
Het kabinet wil dat mensen die
vóór zijn 67ste willen stoppen met werken, een boete moeten betalen. De bonden zijn het daar niet mee eens. Als iemand eerder wil stoppen, bijvoorbeeld omdat hij of zij een zwaar beroep heeft, dan moet hij dat kunnen doen.

-3- Pensioenen moeten meestijgen met kostenstijging
De laatste jaren is de koopkracht van gepensioneerden afgenomen. Dat komt omdat pensioenfondsen de pensioenen niet aanpasten aan de inflatie, of indexeerden. Reden daarvoor is dat er niet genoeg geld in de kas van de organisaties zat. Omdat het leven jaarlijks duurder wordt, denk aan stijgende kosten of de verhoging van het btw-tarief, kunnen mensen met een pensioen minder uitgeven. Daar moet een einde aan komen, zo stellen de bonden.

-4- Ook flexwerkers en ZZP'ers moeten pensioen krijgen
Een grote groep mensen is tegenwoordig flexwerker of zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). Die moeten zelf zorgen voor de opbouw van hun pensioen of op een andere manier sparen voor de oude dag. Vaak doen deze mensen dat niet omdat ze te weinig inkomsten hebben. Daarom willen de bonden dat de opdrachtgevers ook pensioenpremie moeten betalen voor de flexwerkers en ZZP’ers, zodat die ook pensioen opbouwen.

Lees ook: Agenten staken: met 66 kilometer per uur naar Den Haag

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen