Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het doel van de pensioenacties? Vier vragen

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 6:00

Duizenden Limburgse werknemers doen maandag mee aan de pensioenactie van de gezamenlijke vakbonden.

Chauffeurs, machinisten en conducteurs in het openbaar vervoer, bouwvakkers, metaalwerkers, medewerkers van sociale werkplaatsen, schoonmakers, politieagenten en veel meer. Maar wat willen ze eigenlijk?

-1- Pensioenleeftijd mag niet verder omhoog
In november mislukten de gesprekken tussen de vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid over een nieuw pensioen. Een van de redenen waarom de gesprekken klapten was de pensioengerechtigde leeftijd. Om het pensioen betaalbaar te houden wil het kabinet de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar. De bonden zijn daar fel tegen.

Vooral mensen in zware beroepen, denk aan bouwvakkers, lassers maar ook buschauffeurs en politieagenten, kunnen niet tot hun 67ste werken. Daarom willen de bonden dat mensen met 66 jaar kunnen stoppen. De overheid wil dit niet omdat deze maatregel veel te duur is. Daarnaast zijn de mensen hard nodig omdat het aantal jongeren fors afneemt. Daardoor ontstaat er een tekort aan werknemers.

-2- Boete voor eerder stoppen met werken moet van tafel
Het kabinet wil dat mensen die
vóór zijn 67ste willen stoppen met werken, een boete moeten betalen. De bonden zijn het daar niet mee eens. Als iemand eerder wil stoppen, bijvoorbeeld omdat hij of zij een zwaar beroep heeft, dan moet hij dat kunnen doen.

-3- Pensioenen moeten meestijgen met kostenstijging
De laatste jaren is de koopkracht van gepensioneerden afgenomen. Dat komt omdat pensioenfondsen de pensioenen niet aanpasten aan de inflatie, of indexeerden. Reden daarvoor is dat er niet genoeg geld in de kas van de organisaties zat. Omdat het leven jaarlijks duurder wordt, denk aan stijgende kosten of de verhoging van het btw-tarief, kunnen mensen met een pensioen minder uitgeven. Daar moet een einde aan komen, zo stellen de bonden.

-4- Ook flexwerkers en ZZP'ers moeten pensioen krijgen
Een grote groep mensen is tegenwoordig flexwerker of zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). Die moeten zelf zorgen voor de opbouw van hun pensioen of op een andere manier sparen voor de oude dag. Vaak doen deze mensen dat niet omdat ze te weinig inkomsten hebben. Daarom willen de bonden dat de opdrachtgevers ook pensioenpremie moeten betalen voor de flexwerkers en ZZP’ers, zodat die ook pensioen opbouwen.

Lees ook: Agenten staken: met 66 kilometer per uur naar Den Haag

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen