Overslaan en naar de inhoud gaan

Wasbeer steeds vaker gezien in Limburg

Geplaatst opmaandag 16 januari 2017 - 5:55

De wasbeer is bezig aan een opmars in Limburg. Meldingen komen inmiddels uit de hele provincie.

Het dier is gezien in onder meer Simpelveld, Schinveld, Roermond, Weert, Siebengewald en Afferden.

Ontsnapt
Het gaat hoogstwaarschijnlijk om uitgezette of ontsnapte exemplaren, maar het zouden ook dieren kunnen zijn die vanuit Duitsland of Wallonië de grens over komen.

Onderzoekers van Alterra, onderdeel van Wageningen Universiteit, pleiten voor een plan van aanpak, omdat ze verwachten dat wasberen zich binnen afzienbare tijd vast gaan vestigen in Nederland, zeker in de grensstreken. De dieren kunnen parasieten als de wasbeerrondworm dragen, die ze via uitwerpselen kunnen verspreiden, ook bij de mens.

Neurologische klachten
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan besmetting met die worm tot ernstige klachten leiden bij mensen. Het gaat dan onder meer om oog- en neurologische klachten. De NVWA stelt wel dat besmetting bij de mens met deze rondworm niet zo vaak voorkomt.

Lees in De Limburger meer over de opmars van de wasbeer.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Natuur in Limburg is 112 miljoen euro waard'
Invasie van Duitse wasberen verwacht
Wasbeer gefilmd in natuurgebied bij Sittard
Provincie overweegt oprukkende wasbeer af te schieten
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen