Overslaan en naar de inhoud gaan

Wasbeer laat zich niet vangen in Maastricht

Geplaatst opmaandag 2 maart 2020 - 21:47

Het is tot dusver niet gelukt om in Maastricht wasberen te vangen.

Dat staat in een mededeling van CDA-gedeputeerde Hubert Mackus aan het Limburgs Parlement over de bestrijding van de wasbeer.

Gevangen
Wel zijn tussen 1 oktober 2019 en half februari van dit jaar 19 wasberen gevangen op andere plekken in Limburg.

Bestrijding
De gedeputeerde baseert zich op een rapportage van de Zoogdiervereniging. Die coördineert de bestrijding van de wasbeer in Limburg.

Verdwenen
Dat het in Maastricht niet lukt om wasberen te vangen, ligt er volgens Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging aan dat de dieren zich vooral binnen de bebouwde kom ophouden. "Er komt weleens een melding binnen, maar zodra mensen ter plaatse zijn om de wasbeer te vangen, is die weer verdwenen."

Schatting
Bijna alle wasberen zijn gevangen in de driehoek Sittard-Schinveld-Nuth. In dat gebied en in de regio Maastricht zouden de meeste van de naar schatting 50 tot 100 wasberen in de provincie zich ophouden.

Kooien
De meeste wasberen zijn gevangen in de kooien die de Zoogdiervereniging had geplaatst. Zo’n vijf zijn door het Waterschap Limburg gevangen als levende bijvangst bij de bestrijding van muskus- en beverratten.

Zwerft
Elders in de provincie zwerft er een aantal wasberen rond. Zo zijn twee wasberen gevangen in de omgeving van Tegelen en bij Vlodrop.

Afgeschoten
Er is geen wasbeer afgeschoten. Het afschieten van de dieren is onder strikte voorwaarden toegestaan.

Lees ook: Afschieten moeilijk te vangen wasberen toegestaan

Onvruchtbaar
De gevangen diertjes worden allemaal opgevangen bij de Stichting AAP in Almere, waar ze onvruchtbaar worden gemaakt. Vlak voor Kerstmis werden er twee overgebracht naar Kasteelpark Born.

Lees ook: 'Limburgse' wasberen vinden onderdak in Born

Spoelworm
De wasberen horen van oorsprong niet thuis in Limburg en volgens Europese regels moet er daarom actie worden ondernomen om de populatie permanent uit de natuur te verwijderen, aldus de provincie. Ook veroorzaken ze veel overlast en kunnen ze mensen ziek maken via een spoelworm.

Besmet
“Van de tot op heden geteste wasberen, blijkt 85 procent daarmee besmet te zijn”, zo meldt de gedeputeerde aan het Limburgs Parlement.

Actie
Vanaf 15 maart tot en met augustus wordt er geen actie ondernomen om wasberen te vangen of in het uiterste geval af te schieten. In die periode bestaat namelijk het risico dat moederwasberen gescheiden worden van de van hun afhankelijke jongen. Van september tot half maart 2021 komt men dan wel weer in actie om wasberen te vangen.

Instroom
Uit de rapportage van de Zoogdiervereniging blijkt verder dat de Limburgse wasberen een zelfstandige populatie vormen. En dat er geen sprake is van een constante instroom vanuit Duitsland en België.

Afspraken
Wel is geconstateerd dat er vlak over de grens in Duitsland wasberen zitten maar daar mag niet gevangen worden. Daarom streeft de provincie naar afspraken met de buurlanden dat dit in de toekomst wel mag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen