Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Warm en vochtig weer: slakkenplaag in Limburg

Geplaatst opwoensdag 22 juni 2016 - 18:51

Nu het warm en vochtig is, heeft Limburg te maken met een ware slakkenplaag.

Met gemiddeld zo'n 30 slakken per vierkante meter kan het aantal van die beestjes in de tuin snel oplopen. Toch zie je de weekdieren niet direct, want de naaktslakken laten zich alleen zien met regenachtig weer. Als de zon schijnt trekken de slakken zich terug naar vochtige, donkere plekken.

Bestrijden
Volgens L1-televisietuinman Ger Houben zijn er een aantal oplossingen om de naaktslakken in je tuin te bestrijden, bijvoorbeeld een 'bierval'. "Maar wat vervelend is, die naaktslakken ruiken over één dikke kilometer die bierval. Dus je krijgt ook de slakken van je buren", vertelt Houben. "Dan heb je nog korrels, dat strooi je rond je planten. Maar wat eigenlijk zaak is om te overwegen, is om aaltjes te gebruiken." Aaltjes zijn minuscule bacterieën die de naaktslakken infecteren en zo bestrijden.

Zout
Een oplossing die ook werkt, is de beestjes te bestrooien met zout. Maar dat kan volgens Ger
Houben echt niet. "Dat kun je slakken niet aandoen. Dat is zo'n misselijke rotsituatie. Dan branden ze dood en lijden ze heel erg."

Wijngaardslakken
Toch zijn niet alle slakken slecht volgens
Houben. De wijngaardslakken, de slakken met een huisje, zijn juist weer heel goed voor je tuin. "Die veroorzaken veel minder schade. Over het algemeen eten die dood materiaal. Dus laat die nou maar met rust."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen