Overslaan en naar de inhoud gaan

Wapenbezit: wat mag wel en wat niet?

Geplaatst opzaterdag 10 oktober 2020 - 18:17

Honderden Limburgers hebben de afgelopen week wapens ingeleverd tijdens de inzamelactie van de politie. Maar niet alle wapens die zijn ingeleverd zijn ook verboden. Hoe zit dat?

In totaal kwamen tijdens de Week van de Veiligheid 246 wapens binnen bij de politie in Limburg. Daaronder veel messen, airsoft guns maar ook twintig vuurwapens en twee oefenlandmijnen.

Lees ook: Bijna 250 wapens ingeleverd bij politie: 'Ook museumstukken'

Oorlog
De politie is er blij mee. "Elk wapen dat ingeleverd wordt is er eentje en elk wapen dat uit de handel is, is positief", vertelt Ronnie Rabuda, coördinator van de actie bij de politie. Veel van die wapens zijn verboden, maar dat geldt niet voor alles. Zo leverden veel mensen wapens uit de oorlog in die familieleden bewaard hadden. Iets wat niet per se nodig is.

Video: L1

Wet
De wet heeft wapens in vier categorieën ingedeeld. De eerste drie zijn te allen tijde verboden. Daaronder vallen vuurwapens, explosieven, maar ook stiletto's, vlindermessen en boksbeugels.

Grijs gebied
Onder de vierde categorie vallen messen kleiner dan 28 centimeter met maar 1 snijkant en zaken als zwaarden en degens. Deze spullen mag je thuis bewaren, maar je mag ze niet zomaar in het openbaar bij je hebben. Hier valt bijvoorbeeld ook een bajonet uit de oorlog onder.

Het verhaal
Volgens privédetective John Vullers is het daarnaast ook belangrijk wat je uitleg is bij een wapen. Zo kan het zijn dat je toch iets in het openbaar bij je mag hebben of juist niet. "De situatie en het verhaal van de verdachte beslissen vaak of het om een wapen gaat of niet", vertelt hij. “Als je een keukenmes in de keuken hebt liggen mag dat, maar een keukenmes op de achterbank van je auto kan zonder duidelijke verklaring als wapen worden gezien. Een honkbalknuppel op diezelfde achterbank kan gezien worden als wapen. Maar als je kan aantonen dat je bijvoorbeeld honkballer bent, is het weer een logische verklaring en telt het niet als wapen.”

Oorlogssouvenirs
Ook de politie zegt dat je sommige wapens wel degelijk in huis mag hebben. "We hebben hier bijvoorbeeld een bajonet die mensen tegenkomen als ze de zolder opruimen. Het is niet strafbaar als je ze in huis hebt, maar op het moment dat je ze onder bepaalde omstandigheden bij je hebt, dan wordt dat een ander verhaal", vertelt Ronnie Rabuda.

Nepwapens en airsoft guns
De politie ziet ook veel nepwapens en airsoft guns die ingeleverd worden. Wapens of speelgoed dat lijkt op echte wapens zijn verboden. Airsoft guns mag je alleen in huis hebben als je ook lid bent van een airsoft vereniging.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen