Overslaan en naar de inhoud gaan

Wantrouwen in Sittardse bajes: 'Personeel smokkelt drugs'

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 6:59

Medewerkers van de gevangenis in Sittard verdenken elkaar van het smokkelen van drugs en telefoons. Er is intern gepleit voor strengere controle van het personeel.

Dat blijkt uit DJI-documenten die zijn ingezien door L1.

Lees ook: Gevangene onterecht in isoleercel: drie cipiers geschorst

Grote telefoons
De Sittardse bajes kampt al tijden met problemen met smokkelwaar. Dat is ook het personeel niet ontgaan. 'Personeel klaagde over contrabande', staat er in de stukken. 'Gezien de hoeveelheden en de afmeting van de smartphones konden die volgens hun niet door bezoek worden binnengebracht. Zij verdenken advocaten en collega's.'

Advocaten verdacht
Overigens zijn collega's niet de enige verdachten; gevangenispersoneel verdenkt ook advocaten van smokkel. "Wat een onzin", vindt advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen. Hij heeft veel cliënten die in de Sittardse gevangenis verblijven. "En ik kan je vertellen dat advocaten net zo goed gecontroleerd worden als bezoekers. Ook ik moet piepvrij door het detectiepoortje en al mijn spullen gaan door de x-ray."

Geen aanwijzingen
Volgens gevangeniswoordvoerder Robert Meijer is de toegangsprocedure voor de Sittardse gevangenis afgelopen jaar aangescherpt. "Bezoek en personeel doorlopen de detectieprocedure en er vinden regelmatig uitgebreide controles plaats voor bezoek en personeel, gericht op tassen en kleding. Er zijn geen aanwijzingen dat personeel of advocaten contrabande naar binnen smokkelen."

Bezoekers betrapt
Sinds 1 november is het ook bij wet verboden om voorwerpen een gevangenis in te smokkelen. Meijer laat weten dat er sindsdien twee bezoekers zijn betrapt. Tegen hen is aangifte gedaan. Volgens Meijer doet de gevangenis er alles aan om smokkel tegen te gaan: gedetineerden worden regelmatig gefouilleerd, er vinden dagelijks inspecties plaats in cellen en algemene ruimtes, er worden honden ingezet, urinecontroles gedaan en er is geïnvesteerd in gsm-detectieapparatuur.

Lees ook: Smokkelwaar in gevangenissen: 'Blijft kat-en-muisspel'

Gevangenen verdwenen
De Sittardse gevangenis heeft een woelig kalenderjaar achter de rug. In april stak een gevangene een andere gevangene met een schaar en in diezelfde maand was er een grote vechtpartij. Drie gedetineerden zijn in september verdwenen toen ze een programma buiten de gevangenismuren volgden; één van hen zit inmiddels vermoedelijk in Roemenië. In november werden drie Sittardse cipiers op non-actief gezet, omdat ze vermoedelijk valse verklaringen aflegden om een gevangene in de isoleercel te kunnen plaatsen.

Klacht afgekocht
En dan was er nog een gevangene die door personeel een pakje shag kreeg aangeboden als hij een klacht zou laten vallen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, doordat de Commissie van Toezichthouders er lucht van kreeg. "Dit is een praktische oplossing om een gang naar de beklagrechter te voorkomen. Hiermee wordt ook het beklagstelsel niet onnodig belast", laat Meijer weten.

Verharde criminaliteit
Meijer benadrukt dat gevangenismedewerkers niet de meest eenvoudige baan hebben. "Ze doen ingewikkeld werk met de moeilijkste doelgroep, werken iedere dag met onder anderen verslaafden, gedetineerden met een laag IQ en gedetineerden met psychische problemen. Daarnaast zien we net als justitie en politie dat de criminaliteit verhardt en toeneemt in agressie. Dit alles vraagt veel van ons personeel. Incidenten zijn met zo’n moeilijke doelgroep nooit helemaal uit te sluiten."

Hoeveel er precies de Sittardse bajes binnen is gesmokkeld, kon Meijer niet zeggen. Hij vertelt wel dat het algemene beeld in de Nederlandse gevangenissen is dat zestig procent van de smokkel uit (soft)drugs bestaat en dertig procent uit telefoons en andere communicatiemiddelen bestaat.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen