De universiteit in Wageningen stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand in de Deurnese Peel afgelopen voorjaar.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Deurne, de provincie Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.
Evacuaties en overlast
De brand verwoestte zo'n 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied. Wie te dicht bij de vuurzee woonde, moest tijdelijk het huis verlaten. Ook in Griendtsveen werden bewoners geëvacueerd. In de weken daarna bleef het vuur ondergronds doorsmeulen en laaide her en der geregeld op. In en rond Griendtsveen bleef er lang sprake van stank- en rookoverlast.
Lees ook: Nog steeds rookoverlast door smeulend veen in Deurnese Peel
Inrichting gebied
Wageningen University & Research is gespecialiseerd in natuurbranden en ecologie. Centrale vraagstelling is hoe inrichting en beheer van het natuurgebied van invloed is op het ontstaan en bestrijden van branden. Een antwoord op die vraag is van belang voor het ontwikkelen van toekomstplannen voor het gebied.
Lees ook: CDA hekelt rol Staatsbosbeheer bij natuurbranden Limburg
Zorgen omwonenden
Naast het zoeken naar de oorzaak van de brand wordt ook gekeken naar de manier waarop die is bestreden, en de relatie tussen natuurinrichting en brandveiligheid. "We hopen daarmee ook tegemoet te komen aan de zorgen die vooral in de direct aangrenzende dorpen leven", liet de gemeente Deurne vrijdag weten. Uiterlijk 31 oktober moet het onderzoek rond zijn.
Lees ook: 'Peel moet veilig' eisen omwonenden na beangstigende brand
Strafrechtelijk onderzoek
De politie onderzoekt overigens mogelijke brandstichting na aangifte door Staatsbosbeheer. De onderzoeken staan los van elkaar.