Overslaan en naar de inhoud gaan

Wageningen Universiteit onderzoekt oorzaak Peelbrand

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 14:50

De universiteit in Wageningen stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand in de Deurnese Peel afgelopen voorjaar.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Deurne, de provincie Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Evacuaties en overlast
De brand verwoestte zo'n 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied. Wie te dicht bij de vuurzee woonde, moest tijdelijk het huis verlaten. Ook in Griendtsveen werden bewoners geëvacueerd. In de weken daarna bleef het vuur ondergronds doorsmeulen en laaide her en der geregeld op. In en rond Griendtsveen bleef er lang sprake van stank- en rookoverlast.

Lees ook: Nog steeds rookoverlast door smeulend veen in Deurnese Peel

Inrichting gebied
Wageningen University & Research is gespecialiseerd in natuurbranden en ecologie. Centrale vraagstelling is hoe inrichting en beheer van het natuurgebied van invloed is op het ontstaan en bestrijden van branden. Een antwoord op die vraag is van belang voor het ontwikkelen van toekomstplannen voor het gebied.

Lees ook: CDA hekelt rol Staatsbosbeheer bij natuurbranden Limburg

Zorgen omwonenden
Naast het zoeken naar de oorzaak van de brand wordt ook gekeken naar de manier waarop die is bestreden, en de relatie tussen natuurinrichting en brandveiligheid. "We hopen daarmee ook tegemoet te komen aan de zorgen die vooral in de direct aangrenzende dorpen leven", liet de gemeente Deurne vrijdag weten. Uiterlijk 31 oktober moet het onderzoek rond zijn.

Lees ook: 'Peel moet veilig' eisen omwonenden na beangstigende brand

Strafrechtelijk onderzoek
De politie onderzoekt overigens mogelijke brandstichting na aangifte door Staatsbosbeheer. De onderzoeken staan los van elkaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen