Overslaan en naar de inhoud gaan

Wageningen Universiteit onderzoekt beleving Groote Peel

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 15:24

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit willen met behulp van een enquête de beleving van de Groote Peel in kaart brengen.

De enquête maakt onderdeel uit van een groter internationaal onderzoek genaamd Wetfutures.

Hoogveenbeleving
Dat onderzoek moet uitwijzen hoeveel waarde mensen hechten aan hoogveengebieden. De enquête bevat vraagstukken zoals hoe terreinbeheer eruit zou moeten zien en op welke manier een gebied gebruikt wordt. Uiteindelijk moet dat resulteren in Europees beleid dat is toegespitst op de toekomst van hoogveengebieden.

De Groote Peel ligt op de grens van Brabant en Limburg en is een hoogveen­gebied van zo'n 30.000 hectare.

Internationaal onderzoek
Andere plekken die in het onderzoek meegenomen worden, zijn het voormalige eiland Schokland in Flevoland en het Waddengebied. Onderzoekers uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk onderzoeken ook hoogveengebieden in eigen land. Uiteindelijk worden de bevindingen gebundeld.

Opgestookt
Vroeger herbergde Nederland veel meer hoogveengebieden. Daarvan zijn ondertussen nog maar enkelen over. De rest is eeuwenlang afgegraven, als turf opgestookt en ontgonnen voor de landbouw. De resterende hoogvenen zijn allemaal beschermde natuurgebieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen