Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachtlijst opgelopen: Zuyderland gaat op zaterdag opereren

Geplaatst opzaterdag 10 april 2021 - 10:19

Door de coronazorg is de wachtlijst bij het Zuyderland Ziekenhuis opgelopen tot 4500 ingrepen. Vanaf deze week worden daarom ook op zaterdag operaties uitgevoerd.

Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen van het ziekenhuis met locaties in Sittard-Geleen en Heerlen in gesprek met Nieuwsuur.

Patiënten verslechteren
Volgens Jongen gaat het om mensen die operaties nodig hebben, maar geen levensbedreigende ziekte hebben. Toch gaan de patiënten achteruit. "Op de polikliniek orthopedie komen steeds meer mensen in een rolstoel die eerst nog liepen of met een rekje kwamen. We kunnen niet meer en we kunnen niet beter. We hebben nog te veel coronapatiënten in huis", zegt Jongen.

Volgens een planner van het ziekenhuis begrepen patiënten tijdens de eerste golf nog wel dat ze moesten wachten, maar worden ze nu vaker boos.

Twee jaar
Om de wachtlijsten weg te werken, wordt sinds deze week ook in het weekend geopereerd. Een behoorlijke opgave voor het toch al overbelaste personeel, zo weet Jongen. "Het is op basis van vrijwilligheid. Personeel dat wil, kan extra komen werken en dan krijgen ze ook een financiële toeslag", zegt hij. "Binnen twee jaar moeten we dan wel een heel eind zijn met het inhalen van de zorg."

Onderzoek RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat in kaart brengen wat de impact is van de uitgestelde operaties vanwege coronazorg. Door de coronacrisis kan een groot deel van de reguliere zorg niet doorgaan. Dit is niet eerder op landelijke schaal onderzocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen