Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wachter van de Peel' krijgt hulp na lange lijdensweg

Geplaatst opmaandag 25 februari 2019 - 22:04

De toren van de St. Lambertuskerk in Nederweert wordt sinds maandag gerenoveerd. Een deel van de toren, ook bekend als 'de Wachter van De Peel', is al twee jaar afgezet, omdat er in 2016 brokstukjes van de muur naar beneden vielen en de veiligheid in het geding was.

Uitgebreid onderzoek zorgde ervoor dat de renovatie twee jaar op zich liet wachten.

Drie vleermuizen
"We moesten veel onderzoek doen naar de historie van de kerktoren, wilden de historie zoveel mogelijk behouden en daarnaast bleken er drie vleermuizen in de toren te zitten waar we rekening mee moesten houden", vertelt John Metselaar, projectleider van de Lambertustoren. Het is wettelijk voorgeschreven dat de dieren beschermd moeten worden. "Daarnaast zaten we in een lang aanbestedingstraject."

Speciale wijn
De renovatie kost in totaal 7,5 ton, grotendeels door de gemeente betaald. Daarvan is ruim drie ton van de provincie en 20.000 euro komt uit het Bouwfonds Cultuurfonds. Er zijn ook inkomsten van burgerinitiatieven. Zo is de stichting Vrienden van de Lambertustoren in het leven geroepen, die allerlei acties organiseerde en daarmee in totaal 51.000 euro inzamelde. "Onder andere door de verkoop van speciale Lambertuswijn, chocola en het houden van lezingen", aldus Metselaar.

Baken van Nederweert
Burgemeester Henk Evers opende de renovatie op feestelijke wijze, door zelf kort in een kraanbestuurder plaats te nemen. In zijn speech zei hij: "Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij heel veel levensgebeurtenissen van de mensen uit Nederweert. Als je van Eindhoven naar Maastricht rijdt, zie je hem als een baken pronken in het Limburgse landschap en dan weet je dat je thuis bent."

Zorgenkindje
​De kerk was al eerder een klein zorgenkindje. Zo moest in 2008 het gehele dak vervangen worden, omdat er leien dakpannen naar beneden vielen. De huidige renovatiewerkzaamheden zullen tot 15 december 2019 duren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen