Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wachter van de Peel' krijgt hulp na lange lijdensweg

Geplaatst opmaandag 25 februari 2019 - 22:04

De toren van de St. Lambertuskerk in Nederweert wordt sinds maandag gerenoveerd. Een deel van de toren, ook bekend als 'de Wachter van De Peel', is al twee jaar afgezet, omdat er in 2016 brokstukjes van de muur naar beneden vielen en de veiligheid in het geding was.

Uitgebreid onderzoek zorgde ervoor dat de renovatie twee jaar op zich liet wachten.

Drie vleermuizen
"We moesten veel onderzoek doen naar de historie van de kerktoren, wilden de historie zoveel mogelijk behouden en daarnaast bleken er drie vleermuizen in de toren te zitten waar we rekening mee moesten houden", vertelt John Metselaar, projectleider van de Lambertustoren. Het is wettelijk voorgeschreven dat de dieren beschermd moeten worden. "Daarnaast zaten we in een lang aanbestedingstraject."

Speciale wijn
De renovatie kost in totaal 7,5 ton, grotendeels door de gemeente betaald. Daarvan is ruim drie ton van de provincie en 20.000 euro komt uit het Bouwfonds Cultuurfonds. Er zijn ook inkomsten van burgerinitiatieven. Zo is de stichting Vrienden van de Lambertustoren in het leven geroepen, die allerlei acties organiseerde en daarmee in totaal 51.000 euro inzamelde. "Onder andere door de verkoop van speciale Lambertuswijn, chocola en het houden van lezingen", aldus Metselaar.

Baken van Nederweert
Burgemeester Henk Evers opende de renovatie op feestelijke wijze, door zelf kort in een kraanbestuurder plaats te nemen. In zijn speech zei hij: "Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij heel veel levensgebeurtenissen van de mensen uit Nederweert. Als je van Eindhoven naar Maastricht rijdt, zie je hem als een baken pronken in het Limburgse landschap en dan weet je dat je thuis bent."

Zorgenkindje
​De kerk was al eerder een klein zorgenkindje. Zo moest in 2008 het gehele dak vervangen worden, omdat er leien dakpannen naar beneden vielen. De huidige renovatiewerkzaamheden zullen tot 15 december 2019 duren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen