Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wachter van de Peel' krijgt hulp na lange lijdensweg

Geplaatst opmaandag 25 februari 2019 - 22:04

De toren van de St. Lambertuskerk in Nederweert wordt sinds maandag gerenoveerd. Een deel van de toren, ook bekend als 'de Wachter van De Peel', is al twee jaar afgezet, omdat er in 2016 brokstukjes van de muur naar beneden vielen en de veiligheid in het geding was.

Uitgebreid onderzoek zorgde ervoor dat de renovatie twee jaar op zich liet wachten.

Drie vleermuizen
"We moesten veel onderzoek doen naar de historie van de kerktoren, wilden de historie zoveel mogelijk behouden en daarnaast bleken er drie vleermuizen in de toren te zitten waar we rekening mee moesten houden", vertelt John Metselaar, projectleider van de Lambertustoren. Het is wettelijk voorgeschreven dat de dieren beschermd moeten worden. "Daarnaast zaten we in een lang aanbestedingstraject."

Speciale wijn
De renovatie kost in totaal 7,5 ton, grotendeels door de gemeente betaald. Daarvan is ruim drie ton van de provincie en 20.000 euro komt uit het Bouwfonds Cultuurfonds. Er zijn ook inkomsten van burgerinitiatieven. Zo is de stichting Vrienden van de Lambertustoren in het leven geroepen, die allerlei acties organiseerde en daarmee in totaal 51.000 euro inzamelde. "Onder andere door de verkoop van speciale Lambertuswijn, chocola en het houden van lezingen", aldus Metselaar.

Baken van Nederweert
Burgemeester Henk Evers opende de renovatie op feestelijke wijze, door zelf kort in een kraanbestuurder plaats te nemen. In zijn speech zei hij: "Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij heel veel levensgebeurtenissen van de mensen uit Nederweert. Als je van Eindhoven naar Maastricht rijdt, zie je hem als een baken pronken in het Limburgse landschap en dan weet je dat je thuis bent."

Zorgenkindje
​De kerk was al eerder een klein zorgenkindje. Zo moest in 2008 het gehele dak vervangen worden, omdat er leien dakpannen naar beneden vielen. De huidige renovatiewerkzaamheden zullen tot 15 december 2019 duren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen