Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachten door corona op openhartoperatie: 'Veel impact'

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 19:51

Nicole Bos (53) uit Venray moet een openhartoperatie ondergaan. Door corona heeft ze nog geen zicht op wanneer ze geholpen kan worden.

"Voor mijn gevoel houdt die niet-gevaccineerde coronapatiënt mijn ic-bed bezet", vertelt Bos. "Toen duidelijk werd dat ik deze operatie moest ondergaan, werd al meteen gezegd dat de wachtlijst van het universitair ziekenhuis in Maastricht te lang is. Ik ben daarom uitgeweken naar Radboudumc in Nijmegen. Maar ook daar vertellen zij mij nu dat de wachtlijst langer zal zijn dan drie maanden."

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen schalen kritieke zorg verder af

Psychische klachten
Het is op dit moment dan ook niet duidelijk wanneer de operatie gaat plaatsvinden. "Ik krijg er ook psychische klachten door. De operatie is al heel heftig, je ligt na de operatie namelijk ongeveer 24 uur op de ic, maar nu heb ik ook helemaal geen zicht op wanneer de operatie zal zijn, dat geeft nog meer onzekerheid."

Medicijnen
Bos moet nu veel medicijnen slikken vanwege haar aandoening. "Dan komen gedachten als: 'een ongevaccineerde coronapatiënt houdt mijn ic-bed bezet'. Ook al vind ik dat het probleem vooral bij de overheid ligt. Die moeten wat mij betreft veel harder optreden op dit moment en hadden beter moeten zorgen voor de zorg in ons land."

Personeel
Ook Wendy Raven uit Hoensbroek zou geholpen moeten worden aan hartproblemen. Maar ook deze behandeling is uitgesteld. "Vorig jaar december voor het eerst naar de huisarts gegaan, begin dit jaar hoorde ik dat ik geopereerd zou worden. Daarna vonden er allemaal onderzoeken plaats, ze zouden binnen vier tot vijf maanden gaan opereren", vertelt Raven. Maar na vijf maanden was er nog geen operatie. Er was geen specialistisch personeel beschikbaar voor de operatie. "Het is heel vervelend. Ik kan nog geen vijf meter lopen en dan ben ik helemaal buiten adem", zegt Raven.

Spoelstoma
Voor de 17-jarige dochter van Cindy Kivits-Schoenmakers (45) uit Venray is het hopen dat ze op 15 december haar spoelstoma kunnen aanleggen vanwege darmproblemen. "Eigenlijk zou ze een stoma moeten krijgen, maar de wachtlijst bij Maastricht UMC+ voor die operatie is bijna anderhalf jaar op dit moment. Daarom wijken wij nu uit naar een ziekenhuis in Eindhoven voor een tijdelijke oplossing", vertelt Kivits. "We hopen dat dit voor mijn dochter voor verlichting gaat zorgen", sluit ze af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen