Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wacht met bezuinigen bij regionale omroepen'

Geplaatst opwoensdag 21 september 2016 - 10:34

De provincies roepen het kabinet op om de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen voorlopig uit te stellen.

Dat schrijven ze in een brief, die uit naam van het Interprovinciaal Overleg (IPO), naar Den Haag is gestuurd.

Samenwerking
Begin september strandde het samenwerkingsplan van de regionale omroepen. Acht van de dertien omroepen, waaronder L1, stemden tegen een aangepast plan van staatssecretaris Sander Dekker. De omroepen vrezen dat de redactionele onafhankelijkheid in gevaar komt.

Probleem
De staatssecretaris besloot daarop het wetsvoorstel, dat de basis vormt voor de bezuiniging, voorlopig niet naar de Tweede Kamer te sturen. Dat is volgens de provincies een groot probleem, omdat de bezuiniging is blijven staan.

Wetsvoorstel
"Wij constateren dat met het aanhouden van het wetsvoorstel een formele basis voor het moderniseren van de regionale mediavoorziening, en daarmee voor de beoogde bezuiniging van 17 miljoen per 1 januari 2017, ontbreekt."

Lees ook: Hervorming regionale omroepen voorlopig van de baan.

De provincies benadrukken het belang van de regionale omroepen in de brief. "Het IPO vraagt voor uw vervolgproces opnieuw aandacht voor de sleutelrol die de regionale omroep vervult in de regionale informatie- , nieuws- en cultuurvoorziening."

Waakhondfunctie
"De regionale omroep geeft uiting aan de regionale (culturele) identiteit en vervult een democratische waakhondfunctie door lokale en regionale democratie scherp in de gaten te houden. Nu het wetsvoorstel is aangehouden en tegelijkertijd de bezuinigingen wel doorgang lijken te vinden, maken wij ons zorgen over de kwaliteit en kwantiteit van het regionale media-aanbod."

Lees ook: Geen fusie regionale omroep, L1 kijkt naar OB en OZ.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Thissen: 'Aanpak mediawet in Senaat is bedenkelijk'
Dekker komt regionale omroepen gedeeltelijk tegemoet
Eerste Kamer heeft nog steeds moeite met nieuwe Mediawet
Staatssecretaris Dekker komt regionale omroepen tegemoet
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen