Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing voor smog: hitteprotocol van kracht

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 5:59

Het wordt woensdag en donderdag bloedheet in Limburg met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden. Rijkswaterstaat stelt daarom vanaf woensdag het zogenoemde hitteprotocol in werking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een smogwaarschuwing af.

Voor het eerst dit jaar worden woensdag op de weg maatregelen getroffen vanwege de verwachte hete dagen.

Pech? Direct hulp!
Het hitteprotocol geldt vanaf 10:00 uur. Het houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Woensdag wordt het volgens Meteo Limburg tropisch warm, met temperaturen tot 32 graden.

Lees hier meer over de weersverwachting in Limburg

Voldoende drinkwater en paraplu in auto
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig om een paraplu in de auto te leggen. Die kan bij pech langs de weg als parasol worden gebruikt tijdens het wachten.

Smog
Behalve de hitte krijgen we ook te maken met smog. Het RIVM waarschuwt woensdag en donderdag voor smog door ozon. Het instituut adviseert mensen met gevoelige luchtwegen om het rustiger aan te doen en zware lichamelijke inspanning te beperken. Ook kan het zijn dat mensen hun medicatie moeten aanpassen om voorbereid te zijn op de slechtere luchtkwaliteit.

De verwachte smog is zogenaamde 'zomersmog'; dat ontstaat bij zonnig weer, zoals dat van de afgelopen dagen. Door zuidoostenwind zijn afvalstoffen, zoals stikstofverbindingen, in de lucht boven Nederland gekomen. De stoffen worden door zonlicht omgezet in ozon. Naar verwachting zorgt dit woensdag en donderdag, wanneer tropische warmte wordt voorspeld, voor een grote hoeveelheid smog in de lucht. En dat geldt dan vooral voor de namiddag en de avond, omdat de luchtvervuiling dan het grootst is.

Letten op dierenwelzijn
Daarnaast letten inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de komende dagen bij bedrijven extra op dierenwelzijn vanwege de hitte. De hoge temperaturen vormen een risico voor het welzijn van dieren, die zelfs onder de hitte kunnen bezwijken. "Het kan dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw, dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen waarbij de temperatuur te hoog oploopt", aldus de NVWA. Er is ook een Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen