Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing voor huiseigenaren: check je aarding

Geplaatst opmaandag 28 januari 2019 - 16:47

Duizenden huishoudens in Limburg ontvangen een brief van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en Enexis. In die brief staat dat zij niet langer meer verantwoordelijk zijn voor een goede aarding.

Huishoudens moeten vanaf nu zelf checken of hun aarding in orde is. Dat is belangrijk voor huiseigenaren, want een goede aarding voorkomt onder andere dat je onder stroom komt te staan in je eigen huis.

Oudere woningen
Jaarlijks ontvangen tussen de 6000 en 7000 huishoudens in Limburg een brief hierover. Het gaat hierbij vooral om oudere woningen, met bouwjaren tot de jaren zeventig.

Metalen aansluitleiding
Tot die tijd werden metalen waterleidingen vaak gebruikt als aardegeleider. In de afgelopen jaren zijn veel van deze leidingen vervangen door kunststofleidingen. "Waar er sprake was van een metalen aansluitleiding is het voorgekomen dat de aarding daarop was aangesloten", zegt Koen Augustijn van WML. "De huishoudens waarvan bekend is bij WML dat er in het verleden een metalen aansluitleiding lag, ontvangen daarom voor de zekerheid deze informatie." Daarnaast worden mensen ook per brief geïnformeerd op het moment dat bij hen in de straat veranderingen aangebracht worden in het leidingnet.

Risico
"Het grootste risico is dat apparaten onder stroom kunnen blijven staan", legt Marc Geelen van het bedrijf Van der Heide uit. Van der Heide voert elektrische controles en installaties uit. "Dan kunnen mensen lang onder spanning komen te staan. In het slechtste geval kan het zijn dat de aardschakelaar helemaal niet werkt en dat kan wel eens fatale gevolgen opleveren", waarschuwt Geelen. Er zijn nog jaarlijks situaties bekend dat er mensen geëlektrocuteerd worden door het niet functioneren van een aardingsinstallatie of een aardlekschakelaar.

Actie
In de brief roepen Enexis en WML gezamenlijk huiseigenaren op om de aarding van hun woning te laten controleren. "Ik denk dat maar een heel klein percentage van de mensen zich bewust is dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen elektrische installatie", stelt Geelen. De brief is dan ook alleen een advies, zo meldt het WML. "Wij zijn watermonteurs. Het is aan ons om mensen erop te wijzen dat de aarding misschien niet goed is geregeld. Het is dan aan de huiseigenaar zelf om actie te ondernemen", aldus Augustijn.

Nieuwbouw
Ondanks dat het risico vooral ligt bij oudere woningen, kunnen ook nieuwbouwwoningen niet goed geaard zijn. Benieuwd hoe het zit bij jouw woning? Laat dan een installateur de aarding controleren en zo nodig aanpassen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen