Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing Rijkswaterstaat: ga de weg niet op

Geplaatst opzaterdag 7 januari 2017 - 9:28

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen nadrukkelijk niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Door sneeuw en ijzel is het in veel delen van Limburg spekglad op de wegen.

"Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad", beklemtoont een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Heel serieus
Mensen moeten de waarschuwing dan ook heel serieus nemen. "We hebben op de snelwegen in het land al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is."

De gladheid heeft in Limburg nog niet tot ernstige ongelukken geleid. Volgens Rijkswaterstaat komt dat omdat het nog erg rustig is op de Limburgse wegen.

Lees ook: IJzel blijft zaterdag het langst in Limburg

Gladheid door sneeuw op een brug in Stein.
Foto: Manuel den Braber

Bevroren
Ook de ANWB raadt mensen af in de auto te stappen. "Je moet je afvragen of je op dit moment de weg op wilt gaan, want er is eigenlijk geen rijden aan", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Het valt gelukkig mee met de pechgevallen tot nu toe. Maar er is natuurlijk niet zo veel verkeer op dit moment. Het is nog vroeg. Maar we verwachten natuurlijk wel de komende uren dat meer mensen gaan rijden."

Rijstijl aanpassen
Moet je toch echt de weg op, pas dan wel je rijstijl aan. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten langzamer te rijden, meer afstand te houden en niet onnodig van rijstrook te wisselen. Daar sluit Arnoud Broekhuis van de ANWB zich bij aan: "Het advies is om heel voorzichtig te doen."

Lees ook: Zo rijd je veilig over een spekgladde weg

Foto: Edwin Theelen

Verwachtingen
Nu is het dus nog flink opletten op de Limburgse wegen. Maar dat kan volgens Broekhuis nog wel de hele dag gaan duren. "Dit gaat misschien nog wel de hele dag door. De ondergrond is bevroren, de grond is koud en alle neerslag die daar opvalt, bevriest. De verwachting is dat in de loop van de middag of zelfs misschien vanavond de situatie in Limburg verbetert. Het blijft dus de hele dag glad."

Lees hier de actuele weersvooruitzichten.

Hoe verder naar het oosten, hoe langer de ijzel blijft duren.
Kaart: VID / Foto: ANP

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Strooiploegen klaar voor eerste nachtvorst
Waarschuwing voor verraderlijke gladheid in Limburg
Politie laat spiegelgladde A73 deels afsluiten
Sneeuw zorgt niet voor problemen op de weg
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen