Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing Rijkswaterstaat: ga de weg niet op

Geplaatst opzaterdag 7 januari 2017 - 9:28

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen nadrukkelijk niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Door sneeuw en ijzel is het in veel delen van Limburg spekglad op de wegen.

"Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad", beklemtoont een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Heel serieus
Mensen moeten de waarschuwing dan ook heel serieus nemen. "We hebben op de snelwegen in het land al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is."

De gladheid heeft in Limburg nog niet tot ernstige ongelukken geleid. Volgens Rijkswaterstaat komt dat omdat het nog erg rustig is op de Limburgse wegen.

Lees ook: IJzel blijft zaterdag het langst in Limburg

Gladheid door sneeuw op een brug in Stein.
Foto: Manuel den Braber

Bevroren
Ook de ANWB raadt mensen af in de auto te stappen. "Je moet je afvragen of je op dit moment de weg op wilt gaan, want er is eigenlijk geen rijden aan", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Het valt gelukkig mee met de pechgevallen tot nu toe. Maar er is natuurlijk niet zo veel verkeer op dit moment. Het is nog vroeg. Maar we verwachten natuurlijk wel de komende uren dat meer mensen gaan rijden."

Rijstijl aanpassen
Moet je toch echt de weg op, pas dan wel je rijstijl aan. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten langzamer te rijden, meer afstand te houden en niet onnodig van rijstrook te wisselen. Daar sluit Arnoud Broekhuis van de ANWB zich bij aan: "Het advies is om heel voorzichtig te doen."

Lees ook: Zo rijd je veilig over een spekgladde weg

Foto: Edwin Theelen

Verwachtingen
Nu is het dus nog flink opletten op de Limburgse wegen. Maar dat kan volgens Broekhuis nog wel de hele dag gaan duren. "Dit gaat misschien nog wel de hele dag door. De ondergrond is bevroren, de grond is koud en alle neerslag die daar opvalt, bevriest. De verwachting is dat in de loop van de middag of zelfs misschien vanavond de situatie in Limburg verbetert. Het blijft dus de hele dag glad."

Lees hier de actuele weersvooruitzichten.

Hoe verder naar het oosten, hoe langer de ijzel blijft duren.
Kaart: VID / Foto: ANP

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Strooiploegen klaar voor eerste nachtvorst
Waarschuwing voor verraderlijke gladheid in Limburg
Politie laat spiegelgladde A73 deels afsluiten
Sneeuw zorgt niet voor problemen op de weg
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen