Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing: code oranje vanwege extreme hitte

Geplaatst opdinsdag 23 juli 2019 - 10:16

Het KNMI heeft voor de komende dagen code oranje afgekondigd vanwege de extreme hitte. De waarschuwing blijft van kracht tot en met donderdag.

Dat heeft het KNMI dinsdagochtend bekendgemaakt. Code oranje geldt voor het hele land, behalve in het Waddengebied.

Hitteplan
Ook gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor de extreme warmte en heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. Dinsdag bereikt het kwik in Limburg al de 34 graden, maar woensdag en donderdag wordt het met 37 tot 39 graden nog veel warmer.

Lees ook: Tropische dag op komst: zonkracht is sterk

Problemen
"Voor mensen met een kwetsbaree gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Extra opletten
Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.

"Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

Lees ook: Zo houd je je hoofd koel tijdens de hitte

Open deuren
Het hitteplan werd 12 jaar geleden voor het eerst ingesteld, naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren. Sindsdien is het al 12 keer afgekondigd, waarvan 2 keer dit jaar. Critici vinden dat het hitteplan vol open deuren staat.

Donderdag kan de temperatuur volgens het KNMI oplopen tot rond de 40 graden en dat zou een Nederlands hitterecord zijn. Bekijk de uitgebreide weersvooruitzichten voor Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen