Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing: code oranje vanwege extreme hitte

Geplaatst opdinsdag 23 juli 2019 - 10:16

Het KNMI heeft voor de komende dagen code oranje afgekondigd vanwege de extreme hitte. De waarschuwing blijft van kracht tot en met donderdag.

Dat heeft het KNMI dinsdagochtend bekendgemaakt. Code oranje geldt voor het hele land, behalve in het Waddengebied.

Hitteplan
Ook gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor de extreme warmte en heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. Dinsdag bereikt het kwik in Limburg al de 34 graden, maar woensdag en donderdag wordt het met 37 tot 39 graden nog veel warmer.

Lees ook: Tropische dag op komst: zonkracht is sterk

Problemen
"Voor mensen met een kwetsbaree gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Extra opletten
Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.

"Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

Lees ook: Zo houd je je hoofd koel tijdens de hitte

Open deuren
Het hitteplan werd 12 jaar geleden voor het eerst ingesteld, naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren. Sindsdien is het al 12 keer afgekondigd, waarvan 2 keer dit jaar. Critici vinden dat het hitteplan vol open deuren staat.

Donderdag kan de temperatuur volgens het KNMI oplopen tot rond de 40 graden en dat zou een Nederlands hitterecord zijn. Bekijk de uitgebreide weersvooruitzichten voor Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen