Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom werd baby Fabian niet ouder dan vijf maanden?

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 6:59

Ruim drie jaar na het overlijden van baby Fabian in Brunssum start maandag het proces tegen zijn oppasouders. Zij worden verdacht van doodslag, maar nooit werd duidelijk wat er precies is gebeurd.

Het proces start om 9:00 uur en duurt in totaal twee dagen.

Lees ook: Grote frustratie bij ouders Brunssumse baby Fabian

Peetouders verdacht
Op 11 oktober kwam de toen vijf maanden oude baby Fabian om het leven. Zijn peetouders zorgden op dat moment voor hem in hun woning in de Brunssumse Bongardstraat. Het duo paste regelmatig op de kleine jongen. Niet lang na het overlijden van de baby werden zijn oppasouders gearresteerd. Onderzoek had uitgewezen dat Fabian een niet-natuurlijke dood was gestorven.

Fataal moment nagespeeld
Beide verdachten kwamen ongeveer een maand na hun arrestatie weer op vrije voeten. Ze bleven wel verdachte. Justitie stelde ondertussen alles in het werk om een goed beeld van de zaak te krijgen. In november 2017 werd er een reconstructie gehouden in de woning aan de Bongardstraat en deskundigen bogen zich over de verdachte dood.

Stevig geschud
Dat onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Volgens de deskundigen kwam Fabian om het leven door klappen tegen het hoofd en is hij stevig door elkaar geschud, iets dat shakenbabysyndroom heet. Die bevindingen leidden er in augustus 2019 toe dat de oppasouders opnieuw werden gearresteerd.

Lees ook: Oppasvader overleden baby Fabian ook vrijgelaten

De man van het stel zat langer in voorarrest dan zijn partner; hij zou degene zijn die de fatale handelingen zou hebben verricht. Uiteindelijk werd ook hij weer vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Beide verdachten hebben altijd ontkend schuldig te zijn aan de dood van Fabian.

Kind mishandeld
Het verdachte duo heeft zelf ook kinderen. Een van die kinderen is in september 2020 nog mishandeld door moeder, zo stelt justitie. Ook die zaak wordt behandeld tijdens het proces. Een groot deel van de eerste procesdag maandag is ingeruimd voor het horen van deskundigen die de doodsoorzaak van Fabian hebben onderzocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen