Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom melden we dat er 2500 coronadoden kunnen vallen?

Geplaatst opwoensdag 18 maart 2020 - 16:03

Het bericht op 1Limburg dat er 2500 corona-doden kunnen vallen in Limburg, veroorzaakte dinsdag bij sommige mensen commotie.

De redactie kreeg reacties op het bericht van mensen die varieerden van sensatiezucht tot angstzaaierij.

Lees ook: '2500 coronadoden in Limburg is reëel scenario'

Kennelijk was 24 uur na de toespraak van premier Rutte nog steeds niet doorgedrongen hoe ernstig de situatie is. Rutte voorspelde dat de helft van de Nederlandse bevolking besmet zal raken door het coronavirus. Infectie-arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg zei dat op basis van wetenschappelijke informatie een aantal van 2500 dodelijke slachtoffers in onze provincie ‘een reëel scenario’ is. "Het is een verschrikkelijk virus", aldus Hoebe.

Discussie of cijfers
Op social media woeden discussies over die cijfers. Het exacte mortaliteitspercentage valt moeilijk exact vast te stellen omdat lang niet alle corona-besmettingen worden geregistreerd. Maar op basis van de ervaringen tot nu toe is de voorspelling dat er veel slachtoffers gaan vallen als grote delen van de Limburgse bevolking besmet raken.

Spreiden
Een andere boodschap van Rutte was dat het virus kan leiden tot een langdurige ontwrichting van onze maatschappij. Om overbelasting van de zorg te voorkomen moeten we gespreid geïnfecteerd raken. Dat kan maanden duren. Al die tijd moeten we zo veel mogelijk sociale contacten vermijden. Dat heeft enorme gevolgen voor bedrijven en hun werknemers. Het valt te verwachten dat grote groepen mensen binnen afzienbare tijd zonder werk zitten of minder inkomen hebben.

Lockdown in andere landen
De crisis wordt verscherpt door verschillen in aanpak tussen Europese landen. Landen staan voor een duivelse afweging tussen beperking van het aantal slachtoffers en de enorme schade voor de economie. Frankrijk en Spanje kiezen voor maximale beperking van slachtoffers door een lockdown: stillegging van het openbare leven om het virus uit te roeien. Alle hoop is hier gevestigd op de ontwikkeling van een vaccin dat een nieuwe uitbraak kan voorkomen.

Nederlandse koers
Nederland kiest met gecontroleerde verspreiding van het virus voor een koers waarbij de economie minder hard en lang wordt geraakt, zo vertelde Rutte. De veronderstelling die daaraan ten grondslag ligt is dat mensen die genezen zijn, immuniteit hebben opgebouwd en geen besmettingsgevaar meer zijn voor andere mensen. Maar ook dat is niet helemaal zeker omdat nog niet onomstotelijk is bewezen dat genezen corona-patiënten geen tweede keer ziek kunnen worden.

Onduidelijkheid gevolgen en vaccin
Ook Duitsland en Groot-Brittannië hebben voor deze aanpak gekozen. Dit verschil in benadering met Frankrijk en Spanje kan desastreus uitpakken, want de kans is levensgroot dat het virus na opheffing van de lockdown in Frankrijk binnen afzienbare tijd weer opduikt, al dan niet vanuit een land met de immuniteitsbenadering, waarna alles opnieuw op slot moet. Met als gevolg een langdurige verstoring van internationaal verkeer en de Europese economie.

De kans dat de coronacrisis binnen enkele weken is opgelost, lijkt nihil. Regeringen kiezen er nu voor de gevolgen voor de economie met ongekende steunprogramma’s te beperken. De vraag is hoe lang ze dat vol kunnen houden. Uiteindelijk is de kans groot dat veel bedrijven kopje onder gaan en grote groepen mensen werk en inkomen verliezen. Met sociale en maatschappelijke gevolgen die niet te overzien zijn.

De enige snelle uitweg is de vondst van een vaccin. Daar wordt koortsachtig aan gewerkt, maar Rutte verwacht niet dat het binnen een jaar zal lukken. De kans is dus groot dat dit ons allemaal hard gaat raken. We moeten ons voorbereiden op de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog.

Schokkend, maar realiteit
De L1-redactie beschouwt het als haar taak die ernst bij het publiek op het netvlies te krijgen. Dat hebben we dinsdag gedaan met het nieuwsartikel over het dodental. Dat nieuws was schokkend, maar het is de realiteit waarmee we volgens de deskundigen te maken kunnen krijgen. Dat heeft niks te maken met sensatiezucht en angstzaaierij.

Reageren? Stuur een mail naar rob.vanwell@l1.nl

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen